REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmO premieră de film întârziată cu 10 ani


     La sala „Elvira Popescu” a Institutului Francez, unde are loc până pe 20 iunie retrospectiva celei de-a treia ediții a Festivalului Transilvania, are loc duminică, la ora 13, o proiecție cu titlu de premieră. Thalassa, Thalassa - Acolo unde ochii dor a fost realizat de Bogdan Dumitrescu în urmă cu 10 ani, în Dobrogea.
     Nu a avut niciodată până acum parte de premieră. În 1994 filmul a primit distincția supremă, „Tigrul de aur”, la Festivalul de la Rotterdam. Thalassa, Thalassa imaginează o călătorie inițiatică presărată cu întâmplări care îi fac pe eroi să se maturizeze.
     Amintește de stilul inovator al cineaștilor români ai anilor '60; poate de aici, împreună cu povestea, aerul unei opere suspendate în timp.
     Din păcate, scenariul păcătuiește de mai multe ori prin nerezolvări de situații, iar micii actori dau uneori senzația că se străduiesc mai mult să-și spună replicile clar decât să le dea o încărcătură emoțională.
     Filmul are însă și pasaje foarte frumoase. La proiecția de duminică va fi prezentă întreaga echipă, inclusiv copiii de atunci care azi declară că filmul le-a schimbat viața. Bogdan Dumitrescu (al cărui Unde la soare e frig ar fi bine să fie, de asemenea, arătat) a terminat recent, în România, filmările la Camera ascunsă, care îi are în rolurile principale pe Rutger Hauer și Maria Dinulescu.
 
 
(România liberă, 12 iunie 2004)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan dumitrescu, iulia blaga, thalassa thalassa

Opinii: