REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“O Lume Nouă” se filmează la New York


     Filmările pentru noua peliculă regizată de Luiza Pârvu, O Lume Nouă, scurtmetraj inspirat de poveştile adevărate ale primilor români emigraţi în SUA, în urmă cu un secol, sunt programate pentru jumătatea lunii noiembrie, la New York.
Scenariul este semnat de Toma Peiu, iar echipa internaţională a filmului e alcătuită din colegii Luizei Pârvu de la New York University Tisch School the Arts, unde aceasta face un master în regie de film. 
     Povestea O Lume Nouă are ca sursă de inspiraţie evenimente reale din familia scenaristului, puţin cunoscute publicului larg din România sau SUA. La început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atraşi de mirajul unei ţări care promitea libertate, beneficii considerabile şi şansa unui nou început, indiferent de originea socială, naţionalitate sau nivelul de şcolarizare. Dintre cele două milioane de emigranţi din Austro-Ungaria, ajunşi în SUA între 1900 şi 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croaţi au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni din Pennsylvania, riscându-şi viaţa. Numai în decembrie 1907, în minele de cărbuni de pe coasta de Est a SUA, au murit 900 de emigranţi, îngropaţi în galerii construite precar, fără ventilaţie şi norme elementare de siguranţă.
     Din echipa internaţională a filmului O Lume Nouă fac parte directorul de imagine Shan Jin (China), sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh), inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) şi Woonjae Park (Coreea de Sud), Erin Vassilopoulos (SUA) şi scenografele românce Lulu Petrescu şi Adriana Răcăşan.
     Luiza Pârvu şi Toma Peiu au mai realizat împreună scurtmetrajele Aniversarea (2010), Draft 7 (2011) şi My Baby (2013). Filmul este produs în sistem independent de Toma Peiu şi Luiza Pârvu, cu sprijinul co-producătoarei Adriana Răcăşan.
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: luiza parvu, o lume noua, toma peiu

Opinii: