REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“O Lume Nouă”, premieră absolută la TIFF 2014


     O Lume Nouă / Start Anew World, scurtmetraj de ficţiune regizat de Luiza Pârvu pe un scenariu scris de Toma Peiu, inspirat din poveştile reale ale primilor emigranţi români în SUA, va putea fi văzut în premieră absolută, în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc (ZFR) de la TIFF, în prezenţa echipei, miercuri, 4 iunie, de la ora 22:30, la Cinema “Florin Piersic”.
A doua proiecţie este programată vineri, 6 iunie, ora 10:00, la Cinema Victoria, în aceeaşi zi cu alte două premiere - Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină) şi Kowalski (regia Andrei Creţulescu), alături de Plimbare (regia Mihaela Popescu).
Actorii din O Lume Nouă, Olimpia Melinte şi Florin Penişoară, regizoarea Luiza Pârvu, scenaristul Toma Peiu, producătoarea şi scenografa Adriana Răcăşan, co-producătorul Mihai Penişoară şi producătorul asociat Dan Chişu vor fi prezenţi la întâlnirea cu publicul TIFF.
Filmul este o co-producţie România - Ungaria - SUA, producătorilor de la Root Films - Toma Peiu şi Luiza Pârvu, împreună cu Adriana Răcăşan, alăturându-li-se, în calitate de co-producători, studioul maghiar Focus Fox şi penproduction.ro.
New York University Tisch School of The Arts, DaKino Productions şi MDV Audio Studio sunt producătorii asociaţi care au făcut posibile pre-producţia, filmarea,  mixajul de sunet ale filmului.
     Povestea se petrece în Pennsylvania, 1908. Cizmarul Petru Ciotloş o întâmpină cu afecţiune mută pe Ana, soţia vărului său, în casa lor din Lumea Nouă. Înainte de a ajunge la inima ei, Petru trebuie să îi dea o veste care o va schimba pentru totdeauna.
Pelicula este inspirată din poveşti adevărate, ale primului val de emigranţi români din istorie: cei plecaţi la 1900 în Statele Unite, preponderent de pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar. Premiera de la Cluj-Napoca va avea o semnificaţie specială, pentru public şi pentru cineaştii prezenţi în sală.
Peste 100 de oameni au făcut posibilă filmarea scurtmetrajului, cu fonduri şi servicii, în urma unei campanii publice care a inclus o componentă de crowd funding, prin intermediul platformei Indiegogo. Produs din resurse independente, O Lume Nouă a fost filmat în toamna anului trecut, la New York.
Grigore Leşe semnează muzica de pe coloana sonoră a filmului, care are o echipă de creaţie intenaţională: directorul de imagine chinez Shan Jin, sound designerul Laura Lăzărescu, monteurul Tudor D. Popescu, scenografele Lulu Petrescu şi Erin Vassilopoulos.
“Îmi plac proiectele curajoase şi ambiţioase, iar pe Luiza Pârvu şi pe Toma Peiu îi cunoşteam de la colaborarea noastră pentru My Baby. De aceea, când am fost contactat de Toma de la New York, am decis rapid să intru în acest proiect, pentru că ştiu ce înseamnă să filmezi în afara ţării şi să ţi se termine resursele. Implicarea Olimpiei Melinte, pe care o consider una dintre cele mai talentate actriţe tinere ale filmului românesc, a contribuit mult la decizia mea, asemenea unei garanţii suplimentare, dacă mai aveam nevoie de vreuna”, declară producătorul asociat Dan Chişu
Luiza Pârvu (My Baby, Draft 7, Aniversarea) a realizat filmul în perioada bursei pentru Master de film la New York University Tisch School of the Arts, care a sprijinit producţia.
Scenaristul Toma Peiu este şi el bursier la The New School University din New York, SUA, unde urmează un Masterat în Film şi Studii Media.
Luiza Pârvu şi Toma Peiu lucrează, în prezent, la dezvoltarea unui proiect de lung metraj de ficţiune inspirat din poveştile emigranţilor români în SUA anilor 1900, de care au început să fie extrem de interesaţi în timpul procesului de cercetare şi documentare pentru filmul O Lume Nouă. Prezenţa lor la TIFF este posibilă cu sprijinul Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
 
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: a new world, luiza parvu, o lume noua, scurtmetraj romanesc, toma peiu, zilele filmului romanesc la tiff

Opinii: