REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Nostalgia dictaturii”, documentar regizat de Marius Theodor Barna


     În 26 ianuarie, se știa, manifestări gigantice marcau ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu. După 1989, ”conducătorul iubit” a devenit ”dictatorul”, iar câțiva nostalgici se duc cu flori la cimitir, așa cum am văzut în documentarul Omul roșu, al lui Mugur Vărzariu.   
     În 2020, în 26 ianuarie, în timp ce televiziunile marcau momentul (?) cu talk-show-uri în care vorbele mai fuseseră mestecate până la decolorare, cinefilii au avut premiera documentarului Nostalgia dictaturii, regizat de Marius Theodor Barna pe un scenariu de Bogdan Ficeac, produs de Paradox Film.
     Documentarul este un puzzle de mărturii, imagini de arhivă, imagini cu realitatea imediată, segmentate în capitole și legate de grafică cu titluri. Comentariul, scris de Bogdan Ficeac și rostit de Victor Rebengiuc, conține afirmații destul de obiective despre subiectul propus, numai că este, în multe situații, contrazis de mărturiile selectate. Oameni obișnuiți, politologi, istorici sau sociologi contribuie la conturarea imaginii unei epoci. Printre aceste interviuri, sunt presărate fragmente din două melodii: ”Ceaușescu n-a murit”, compusă și cântată de Ada Milea, care s-a filmat singură cu telefonul, și ”Fraierii și șmecherii”, cântată de Doddy în stil hip-hop.
     Este a doua colaboare a scenaristului Bogdan Ficeac cu regizorul Marius Theodor Barna, după Lovesc, deci exist, ambele produse de Paradox Film, cu sprijin CNC.
     Curiozitatea ”milenialilor” (generația născută după 1990) este mare pentru această epocă revolută, cu reminiscențe în prezent, așa că, la premieră, proiecția de la Cinemateca Eforie a fost sold out.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan ficeac, marius theodor barna, nostalgia dictaturii documentar

Opinii: