REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Noi împotriva noastră”, de Andra Tarara


     Director de fotografie, Andra Tarara debutează ca regizor cu documentarul de lungmetraj Noi împotriva noastră, despre ea și tatăl ei. Filmul nu este doar despre relația tată-fiică, ci și despre felul în care bolile psihice afectează nu numai un om, cel bolnav, ci și pe cei din preajma lui, familia.
     Andra Tarara a început să filmeze din dorința de a afla de unde a primit pasiunea pentru imagine. L-a lămurit pe tatăl ei să ia o cameră și să-i raspundă la întrebări. Tatăl, înstrăinat de familie, a crezut că ea vrea să facă un film despre albinele pe care le crește el. Cei doi, tată și fiică, se filmează reciproc.
     Totul s-a dezvoltat într-un documentar, ieșind la iveală lucruri mult mai profunde. Tatăl și-a descoperit pasiunea pentru film în perioada stagiului militar, când a fost detașat la Studioul Cinematografic al Armatei. A vrut să ramână angajat, dar tatăl lui s-a opus și l-a chemat la lucratul pământului. S-a căsătorit, a devenit agricultor, a făcut un copil, Andra. Își filma și fotografia familia. Poate că acea interdicție din tinerețe a declanșat boala, schizofrenia, care l-a și îndepărtat de familie. Acum, după mulți ani de tratament, trăia singur și creștea albine.  
     Andra, pe de altă parte, a găsit explicația pasiunii pentru imagine în rememorarea amintirilor din copilărie, când tatăl ei îi dădea aparatul de fotografiat. A descoperit și un om inteligent, pasionat de film, dar închis în propria lui boală. Emoția întâlnirii este transmisă și prin imaginea ușor tremurată a camerei cu care filmează Andra.  
Filmul este terapeutic pentru regizoare, dar și unul dintre puținele documentare cu mărturia directă a unui om afectat de o boală psihică.  
Discuția de după proiecție a fost moderată de criticul de film Călin Boto.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andra tarara, noi impotriva noastra film, tangaj film

Opinii: