REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Noaptea Albă a Filmului Românesc: „Un etaj mai jos” și retrospectivă Mircea Daneliuc, la Cluj


     Spectatorii din Cluj sunt așteptați la Noaptea Albă a Filmului Românesc la Cinema Victoria și Casa TIFF, pe 18 septembrie.
     O premieră la Noaptea Albă este cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, prezentat în selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă.
     Film recompensat cu cinci Premii Gopo, Q.E.D. (2014, r. Andrei Gruzsniczki) prezintă România anului 1984, unde decizia unui matematician de a publica o lucrare într-o revistă a unei universităţi americane, fără să ceară permisiunea autorităţilor comuniste, va declanşa un lanţ de evenimente care va schimba vieţile celor din jurul său. Filmul îi are în rolurile principale pe Florin Piersic Jr. (câștigător al Premiului Gopo Cel mai bun actor într-un rol principal), Ofelia Popii (Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal) și Sorin Leoveanu, nominalizat și el la Premiile Gopo 2015.
     Omagiat anul acesta la TIFF, câteva dintre filmele lui Mircea Daneliuc pot fi văzute cu ocazia unei scurte retrospective, în noaptea de 18 septembrie. Probă de microfon (1980), film proiectat la festivalurile de film de la Atena, Los Angeles și Roma, aduce în prim plan două relații diferite, Luiza şi Nelu, reporter şi cameraman, și Ani și Nelu, infractor și cameraman. Într-o zi, echipa de filmare face un reportaj în Gara de Nord, unde intervievează câţiva infractori, printre care și pe Ani. O fată fără serviciu, fără părinţi, fără buletin de Bucureşti, Ani este într-o continuă vânătoare de bani pentru a-şi întreţine fratele alcoolic.
     Nominalizat la Ursulul de Aur, Patul conjugal (1993) prezintă viața lui Vasile, un administrator de cinematograf. După revoluție, filmele nu mai sunt atât de populare, economia nu merge, în mariajul cu Carolina, plictiseala este în toi, iar singurele momente de bucurie sunt oferite de Stela, casiera cu care se închide din când în când în birou.
     Lungmetrajul Live, debutul în regie al producătorului Vlad Păunescu, aduce pe marile ecrane povestea Emei, gazda unei apreciate emisiuni de investigații, care e dispusă să își pună la bătaie sănătatea, dar și toate resursele, pentru a scoate adevărul la iveală. Unul dintre cazuri o aduce în mijlocul unui scandal de proporții care îi schimbă dramatic viața. În rolurile principale ale filmului sunt actorii Rodica Lazăr și Tudor Chirilă.
     La Casa TIFF este programată și o serie de scurtmetraje românești, din selecția Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2015.
     Detalii: Romfilmpromotion.ro // Faceboo


Galerie Foto

Cuvinte cheie: live film, mircea daneliuc, noaptea alba a filmului romanesc cluj, qed film, un etaj mai jos film

Opinii: