REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



NexT Generation 2017: „Raw” și „The Human Surge”


     Festivalul Internaţional de Film NexT (22 – 26 iunie 2017) îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.
     Secțiunea NexT Generation aduce în atenţia publicului lungmetrajele de debut realizate de cineaști ale căror scurtmetraje au fost prezentate în selecția festivalului. Cele două debuturi ale ediției NexT 2017 sunt Raw / Crud, al regizoarei Julia Ducournau (Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie în 2011 pentru scurtmetrajul Junior), care va fi proiectat în deschiderea ediției, și The Human Surge / Valul uman, regizat de Eduardo Williams (The Sound of the Stars Dazes Me - Premiul „Andrei Toncu” pentru cel mai bun sound-design în 2012), proiectat în închidere.
     Raw o urmărește pe Justine în prima ei săptămână de studiu la o școală veterinară, unde este obligată să treacă printr-un straniu ritual de inițiere pentru boboci. Experiența se transformă într-o poveste de coșmar cu scene de canibalism grefate pe fundalul unei familii disfuncționale și al unui mediu înconjurător haotic. Filmul a fost prezentat în secțiunea Semaine de la Critique a Festivalului de Film de la Cannes, în cadrul căreia a câștigat Premiul FIPRESCI în 2016.
     The human surge este o meditație sub formă de triptic despre muncă și timp liber în epoca digitală și urmărește trei tineri din Argentina, Mozambic și Filipine. Aceștia sunt prinși între locurile de muncă pe care tocmai le-au părăsit sau urmează să le părăsească, fără a avea alte țeluri sau perspective, unica lor legătură fiind în mediul online, care contrastează cu o dorință aproape mistică de a evada către peisaje de o frumusețe. Filmul a fost selecționat în importante festivaluri de film, câștigând în 2016 Leopardul de Aur în cadrul secțiunii Cineasti del presente a Festivalului Internațional de Film de la Locarno și o Menţiune Specială pentru Cel mai bun film de debut
     Ca în fiecare an, festivalul își propune să prezinte noi mostre de cinema creativ și inovator spectatorilor săi, pe care îi provoacă totodată la un dialog despre cinema, în sala de cinema. Anul acesta însă,  după zece ani de existență, NexT își propune să încurajeze publicul să fie conștient de  comunitatea formată în jurul său și a felului în care aceasta se manifestă creativ. În prelungirea acestei idei, vizualul NexT de anul acesta adoptă o nouă direcție stilistică: orașul și publicul NexT văzute în fotografiile alb-negru ale lui Adi Tudose, cu inconfundabilele desene ale lui Matei Branea.
     Detalii: www.nextfilmfestival.ro
(30.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adi tudose, festival de film bucuresti, matei branea, next film festival 2017, next generation

Opinii: