REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmNexT 2016: Scurtmetrajele naționale și internaționale din competiție


     Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie) anunță filmele selecționate în programul competițional internațional, dar și în cel național ale celei de-a 10-a ediție.
     Așadar, 27 de scurtmetraje fac parte din competiția internațională, două dintre ele fiind românești – Te mai uiți și la om (regia Ana-Maria Comănescu) și Dispozitiv 0068 (regia Radu Bărbulescu). Acestea au fost alese din peste 2000 de filme înscrise anul acesta, selecționeri fiind Irina Trocan, Massimiliano Nardulli și Oana Ghera.
     Despre filmele din acest an, Irina Trocan spune: „Ce au avut în comun competițiile NexT din toți acești ani a fost o dorință de a găsi, din multele filme primite, cele pe care spectatorii (și noi, de altfel) o să le ținem minte – filme care pot avea uneori stângăcii de începător și de multe ori sunt solicitante, dar întotdeauna au multe de oferit. Cei aproximativ douăzeci şi cinci de participanţi prezenţi în fiecare an în competiția NexT sunt regizori de urmărit, iar cei din generaţiile trecute deja au început să fie cunoscuţi într-un cerc mult mai larg.”
     Scurtmetrajele Te mai uiți și la om și Dispozitiv 0068 au fost incluse și în competiția națională, din care mai fac parte încă 8 filme: Lampioane chinezești (regia Bogdan Theodor Olteanu), Rețea indisponibilă (regia Adina Dulcu), Apartament interbelic, în zonă superbă, ultracentrală (regia Sebastian Mihăilescu), Paper Bag (regia Roxana Bențu), Plan B (regia Simona Sava), Prăjitorul de pâine (regia Cristian Pop), Vera (regia Dorian Boguță) și Vacanță la țară (regia Andrei Tănase).
     Juriul care va decide premianții din Competiția Internațională este format din americanul Kevin B. Lee (colaborator la The New York Times, Sight & Sound, Slate și Indiewire, autor a peste 250 de eseuri video), francezul Selim Azzazi (sound editor și sound designer, care a lucrat cu Jean-Pierre Jeunet, Radu Mihăileanu, Jean-Jacques Annaud, Oliver Stone, Michel Hazanavicius și Luc Besson), finlandezul Jukka-Pekka Laakso (directorul artistic al Festivalului International de Film de la Tampere) și românul Tudor Jurgiu, regizorul lungmetrajului Câinele japonez.
     Scurtmetrajele românești vor fi jurizate de trei câștigători din istoria NexT: Andrea Jublin (câștigător al Trofeului NexT în 2007, cu Il Supplente), Elad Keidan (câștigător al Trofeului NexT în 2009, cu Hymnon) și Nicolae Constantin Tănase (câștigător al premiului Villa Kult în 2010, cu Outrageously Disco).
 
 
 
 
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: competiție internațională, competiție națională scurtmetraj, dispozitiv 0068 film, next 2016, te mai uiți și la om film

Opinii: