REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Neverland”, spectacol multimedia conceput de Ioana Flora și Iulia Rugină


     Actrița Ioana Flora și regizoarea Iulia Rugină au conceput și montat un spectacol multimedia la Teatrul Apollo 111 din București. ”Neverland” este one-woman-show, în care eroina (Ioana Flora) traversează mai multe etape ale vieții ei, marcate de schimbări sociale și politice, susținute de videoclipuri proiectate pe ecranele de lângă scenă, de mesaje pe telefon la vedere, de glasuri din alte încăperi. Ioana schimbă și decorul, care se modernizează în funcție de epoca în care se află. Livingul la vedere, pe scenă, capătă profunzime prin decorul dormitorului, proiectat pe un ecran din spate. Din când în când, acolo se mai și întâmplă acțiune, filmată, care rupe discursul din scenă. Spectacol interactiv, incitant pentru spectatori.
     Titlul, ”Neverland” aduce aminte de Michael Jackson, și nu întâmplător. Povestea fetei începe cu întâlnirea cu celebrul cântăreț, care a venit în România în 1992, și emoția pe care a trăit-o în acel moment. Declarația ”I Love You, Michael” s-a auzit destul de des în anul concertului.
     Dincolo de iubirea adolescentină, Alexandra evoluează spre o femeie matură, care caută sentimentele adevărate, dar și împlinirea profesională. Mereu în acțiune, fără teamă de eșecuri, cu umor și autopersiflare, eroina este o călătoare, cum spun cele două realizatoare ale spectacolului. Și-au dorit să lucreze împreună de când s-au întâlnit la filmările pentru Breaking News, peliculă regizată de Iulia, în care Ioana are un rol secundar, de soție a lui Andi Vasluianu. Au discutat și dezvoltat împreună ideea acestui one-woman-show, au gândit evoluția personajului, după care Iulia a scris textul.
     Numeroși prieteni din cinematografie s-au alăturat proiectului. Alex Dumitru este sound designer, Andreea Popa a conceput scenografia, iar Oana Răsuceanu semnează coregrafia, dansatoarele fiind colaboratoare și prietene ale Asociației Culturale Control N, producătorul spectacolului finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ioana flora, iulia rugina, neverland spectacol multimedia, teatrul apollo 111

Opinii: