REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Monștri.”, de Marius Olteanu, Cel mai bun film de debut la Festivalul din Goa, India


     Călătoria filmului Monștri. aduce o nouă distincție la cea de-a 50-a ediție a Festivalului Internațional de Film din Goa, India. Joi seară, în cadrul ceremoniei de premiere a celui mai longeviv eveniment cinematografic din Asia, producția scrisă și regizată de Marius Olteanu a fost desemnată Cel mai bun film de debut.
     “Premiul acesta înseamnă mult pentru că urmează unor proiecții sold out în cadrul festivalului și pentru că oferă un plus de greutate mesajului filmului, care este unul de toleranță și acceptare autentică a celuilalt, dincolo de disimulare și aparență. Sper că ne va fi mai ușor acum să obținem distribuția filmului în India.” a declarat Marius Olteanu.
     Pelicula s-a bucurat de un parcurs festivalier de succes încă de la premiera mondială din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a obținut Premiul publicului din partea publicației Tagesspiegel. În luna martie a acestui an a fost laureat cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, iar în România a fostprezentat în avenpremieră la TIFF, unde a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut. Lista distincțiilor internaționale a fost completată în luna august de Trofeul Golden Mimosa pentru celmai bun scenariu, obținut la cea de-a 33-a ediţie a Filmski Festival Herceg Novi, iar în octombrie, filmul s-a văzut în Mexic, la Black Canvas Contemporary Film Festival, unde a primit o Mențiune specială din partea juriului. Tot în luna aceasta, filmul a obținut și Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Slobodna Zona din Belgrad, Serbia.
     Monștri. prezintă o zi, posibil ultima, din viaţa unui cuplu. Ea caută confirmări. El se caută pe sine. Împart același pat de ani buni, dar de ceva vreme nu par să mai meargă pe același drum. După o noapte petrecută separat, fiecare în compania altui străin, Dana (Judith State) şi Arthur (Cristian Popa) ajung în fața celei mai importante decizii. Povestea lor e o dovadă că lipsa de asumare și problemele de comunicare pot distruge căsnicii, dar iubirea nu naște monștri.
     Filmul a avut premiera în România, la finalul lunii septembrie, iar din 18 decembrie se pregătește să ajungă pe marile ecrane din Franța. Până atunci, următoarea destinație este Cuba, unde filmul va fi prezentat în cadrul secțiunii Panorama Contemporaneo Internacional, la Havana Film Festival.
     Monștri. este o producție Parada Film și We are basca, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și în colaborare cu Societatea Română de Televiziune. În România, filmul a fost distribuit de Transilvania Film.
Din distribuție maifac parte actorii Șerban Pavlu, Dorina Lazăr și Alex Potocean. Imaginea filmului este semnată de Luchian Ciobanu, scenografia de Alexandra Alma Ungureanu Stroe, montajul de Ioachim Stroe și designul de sunet de Ioan Filip și Dan Ștefan Rucăreanu.
Detalii: facebook
(29.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: luchian ciobanu, marius olteanu regizor, monstri. film

Opinii: