REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMircea Diaconu: ”Comedia e un gen senzațional și foarte greu de făcut”


     Actorul Mircea Diaconu a fost invitat special la Caravana Filmului Românesc din orașul Amara (19-23 iulie), unde s-a proiectat Tache, lungmetraj de debut al regizorului Igor Cobileanski.

     La întâlnirea cu publicul, Mircea Diaconu a vorbit despre experiența realizării acestui film și despre bucuria lui de a face o comedie. Actorul a participat la mai multe ediții ale Caravanei Filmului Românesc, proiect coordonat de Roxana Bușu și Mihai Orășanu pentru Asociația CineCultura și MDV Audio Studio, cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România.
     În prezent, eurodeputat independent în Parlamentul European, Mircea Diaconu se ocupă de organizarea Anului European al Patrimoniului cultural 2018.
     După discuția și fotografiile cu spectatorii, am vorbit despre vizionările în aer liber cu filme românești pe care le propune caravana. ”Mi se pare un proiect excelent. Eu sunt un veteran. Îmi spui Caravana cinematografică și imediat mă duc în copilăria mea, când eram fericiți. În clipa în care venea, că auzeam megafoanele, eu și prietenii mei lăsam totul, ne duceam acolo să-i ajutăm pe băieții ăia să deruleze cabluri, să care cutiile, orice. Noi eram cu ei până plecau. Parcă rămâneam singuri când plecau ei. E o mecanică veche pentru mine.”
E celebră povestea cu trenul care vine din ecran!
”Aia a fost prima experiență. Mi-am revenit, am văzut că am scăpat cu viață, nu m-a călcat trenul din film, și am fost acolo mereu. Caravana de acum e un proiect foarte bun. Sună bine, sună complet. E ceva important de spus: din păcate, s-a diluat foarte mult lucru ăsta. Cinematografe sunt puține, rulajul mic. Am vorbit cu un comisar european care se ocupă de domeniu și am făcut o pledoarie pentru noțiunea de sală de cinematograf ca formă de socializare. El a preluat ideea și a dezvoltat-o. Multe familii, oamenii singuri se adunau la un film în orășele. Cinematograful aduna comunitatea. Caravana Filmului Românesc asta face. Am fost cu ei de la început și e foarte bine primită peste tot.”
     Mircea Diaconu a vorbit și despre colaborarea cu Igor Cobleanski, regizor care debuta cu acest lungmetraj, al cărui scenariu este semnat de actrița Mara Nicolescu. ”Igor n-a iubit acest proiect foarte mult, la început. Nu era povestea pe care și-o dorea. Am discutat mult în timpul filmărilor și am colaborat foarte bine. Pe prima parte a filmului parcă nu se duce cu poftă în poveste, dar crește pe măsură ce evoluează acțiunea. Am văzut, la un moment dat, la Moscova, filmul Rudele, al lui Nikita Mihalkov, și m-am întors “electrizat”, mi-a plăcut foarte mult. L-am povestit cu o poftă năpraznică, e o comedie genială. Un regizor mare de-al nostru, din generația mea, a zis că e o prostie, că o comedie nu e un gen serios. Comedia, în teatru și film, este un lucru senzațional, cu efect la oameni. Foarte greu de făcut. Nu e joacă, dacă ești profesionist, asta e calea. Marii tenismeni dau la perete. Poate și tinerii noștri regizori ar trebui să se exerseze în genul ăsta.”
(21.07.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: caravana filmului romanesc amara 2017, igor cobileanski, mircea diaconu, tache film

Opinii: