REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMircea Daneliuc omagiat la Festivalul de la Salonic


Cea mai importantă secțiune paralelă a Festivalului de la Salonic, ajuns la cea de a 56-a ediție (6 - 15 noiembrie), Balkan Survey, îl va omagia în acest an  pe Mircea Daneliuc,

considerat "unul dintre cei mai importanți și influenți cineaști români, recunoscut pentru filmele sale pline de realism, umor negru și o neobosită satiră cu adresă socială, realizate în anii '80 și în cei ai post-comunismului" (comunicatul de presă). Autorul va fi oaspetele festivalului, invitat să-și prezinte opt dintre titlurile filmografiei sale.
Dimitris Kerkinos, curatorul Festivalului de la Salonic, a văzut filmele lui Daneliuc la Transilvania Film Festival 2015, care a organizat o retrospectivă dedicată regizorului și un masterclass cu cineastul. Nouă dintre filmele sale, oferite de TIFF în copii noi, digitalizate, cu subtitrări în limba engleză, vor fi prezentate publicului de la Salonic: Cursa (1975), Vânătoarea de vulpi (1980), Probă de microfon (1980), Croaziera (1981), Iacob (1988), Patul conjugal (1993), Această lehamite (1994), Senatorul melcilor (1995) și scurtmetrajul Dus-întors (1972). 
     Daneliuc nu va fi singurul cineast care va putea fi întâlnit la Salonic. Privirea asupra Balcanilor va mai include filmul Aferim! al lui Radu Jude și două scurtmetraje: Nu există-n lumea asta al Andreei Vălean și Ramona de Andrei Crețulescu.

 
 Galerie Foto

Cuvinte cheie: aferim film, festivalul de la salonic 2015, mircea daneliuc, mircea daneliuc la salonic 2015, nu exista-n lumea asta film, ramona film

Opinii: