REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMila Aung-Thwin regizează ”Ultra”, un documentar despre Tiberiu Ușeriu


     Mila Aung-Thwin, producător premiat la Sundace Film Festival, filmează și regizează documentarul Ultra (titlu de lucru), despre Tiberiu ”Ice Man” Ușeriu, campion la Ultramaraton, anunță Variety la HotDocs Toronto. Filmul este produs și de Cristian Nicolescu pentru Digital Cube, Bob Moore pentru EyeSteelFilm și Mike MacMillan pentru Lithium Studios. Documentarul este dezvoltat cu ajutorul Canada Telefilm și SODEC, cu finanțare și de la Institutul Cultural Român.
     Ultra are ca punct de plecare cartea ”27 de pași”, scrisă de Tiberiu Ușeriu, și îi urmărește evoluția de la tânărul plecat dintr-un sat bistrițean în Germania, împreună cu fratele lui Alin Ușeriu, până la campionul mondial de azi. Alin s-a întors în România și a înființat, în Pasul Tihuța, Tășuleasa Social, ONG legat și de Festivalul Filmul de Piatra, iar Tiberiu a intrat într-un anturaj infracțional și a făcut pușcărie în Germania pentru jaf armat. După ce a stat închis nouă ani, Tibi s-a întors în țară, s-a antrenat și a început să participe la maratoanele de la Pol, câștigănd de mai multe ori. Din banii obținuți pe cartea autobiografică ”27 de pași”, cei doi frați au demarat proiectul Via Transilvanica.
     Regizorul  Mila Aung-Thwin a filmat la un maraton desfășurat recent în Suedia, la Cercul Polar, pe care Tibi l-a câștigat și va filma în România, în satul transilvănean de unde au plecat cei doi frați. Povestea include copilăria cu un tată abuziv, dar și relația dintre cei doi frați, care a avut un efect benefic pentru parcursul lui Tiberiu Ușeriu.
Detalii: variety.com
 
(9.05.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: digital cube romania, mila aung-thwin, tasuleasa social, tiberiu useriu, ultra documentary, via transilvanica

Opinii: