REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMihai Iacob despre “Pentru că se iubesc”


— Ce reprezintă Pentru că se iubesc în creația dv.?
— Este începutul a ceea ce mi-ar place să fac foarte mult și de acum înainte. Filme care să se petreacă într-un mediu pe care-l cunosc bine, cu oameni de azi, oameni pe care îi întâlnim pe stradă, în drumurile și întâmplările noastre, oameni preocupați de ceea ce ne preocupă pe noi toți. Vreau ca spectatorul să se „ocupe” de film și după ce s-a terminat proiecția. Cred că spectatorii vor recunoaște pe ecran măcar o parte din problemele lor de fiecare zi.
— Colaboratorii?
— Am avut o colaborare excelentă cu dramaturgul Ion Omescu, pe care spectatorii îl vor reîntâlni, curând, și într-o nouă piesă, în repetiție la Teatrul Național, „Iadul și pasărea”. De altfel, el mai are două scenarii terminate pe care sper să le realizez în curând.
— Actorii?
Emmerich Schäffer, care interpretează rolul principal, într-o adevărată „interpretare cinematografică”, interiorizată, cu o mare economie de gesturi; Ilinca Tomoroveanu, într-o nouă ipostază, un personaj cu multă sensibilitate și cu o lume interioară complicată; Alex. Repan, care, după acest film, nădăjduiesc că va fi mai mult utilizat în cinematografia noastră.
— Alți membri ai echipei?
— Operatorul Gheorghe Viorel Todan, cu care am mai lucrat la Străinul; muzica, excelentă, aparține lui Theodor Grigoriu care, pe lângă calitățile recunoscute în creația de muzică simfonică, este un bun cunoscător al muzicii de film; au mai colaborat la film: regizorii Edith Mandel și Gh. Ghindidis (cu care am mai realizat filmele Darclée și Castelul condamnaților), inginerul de sunet Oscar Coman și monteuza Gabriela Nasta.
 
 
(Contemporanul, 17 martie 1972)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: interviu, mihai iacob, mihai popovici, pentru ca se iubesc film

Opinii: