REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMiercuri, ziua românească la Anim’est


Toate cele 18 scurtmetraje selectate în competiţia românească vor fi proiectate miercuri, 8 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

În calendarul zilei mai sunt animaţie franceză din portofoliul legendarului studio Folimage, completată de un masterclass cu Jacques-Rémy Girerd, noi titluri de lung şi scurtmetraj şi o prezentare despre tendinţele în animaţie ţinută de Amid Amidi, redactor-şef la CartoonBrew.com. 
O  mare parte dintre cei peste 50 de absolvenţi ai Animation Worksheep, platforma educaţională a festivalului, activează ca animatori. Anul acesta, se întorc la Anim’est cu cele mai noi proiecte din portofoliu: Ana Maria Lemnaru, cu animaţia stop motion Bread, Valeriu Căliman, cu scurtmetrajul 2D digital Cum s-a inventat..., Corin Iftodi, cu 3D Robot Love, şi Laurenţiu Popa, cu Viu, o frumoasă interpretare a poeziei Tangentă, scrisă de Eugène Guillevic. Pe lângă acestea, o serie de scurtmetraje autohtone vin să demonstreze revigorarea filmului românesc de animaţie de la ora 20.30, la Cinema Elvira Popescu. 
Jacques-Rémy Girerd, celebrul regizor şi producător de filme de animaţie, fondator al studioului francez Folimage, vine să susţină un masterclass la Cinema Elvira Popescu, de la 12.30. Tot la Cinema Elvira Popescu, ziua de miercuri continuă cu două programe-retrospectivă speciale, reprezentative pentru portofoliul Folimage, unul dintre cele mai cunoscute studiouri de animaţie stop-motion din Europa. Primul program de scurtmetraje va fi proiectat de la 14.30, în prezenţa lui Jaques-Rémy Girerd şi Jérémy Mourlam, responsabil de distribuţie, iar al doilea, de la 16.30. Despre tendinţele în animaţie vine să vorbească, de la 15.00, la Re:Animation Hub, Amid Amidi, membru al juriului secţiunilor de lung şi scurtmetraj internaţional şi redactor-şef al site-ului CartoonBrew.com. 
Seara, la Cinema Studio, de la 20.00, regizorul şi animatorul Allesandri Rak vine să ne prezinte debutul său în lungmetraj, L'Arte della Felicità / The Art of Happiness, o poveste captivantă despre conexiunea metafizică dintre doi fraţi. Selectată în competiţia internaţională de lungmetraj a festivalului, animaţia 2D/3D îşi plasează acţiunea într-un Napoli dezolant, cadru ideal de explorare creativă a subconştientului. Filmul a fost recompensat la Festivalul de Film de la Veneţia şi la Raindance, şi a fost nominalizat la Annecy pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie. 
În continuarea programului la Cinema Studio, de la ora 22.00, publicul peste 15 ani este invitat să vizioneze un nou lungmetraj de animaţie din secţiunea Ţara invitată: Danemarca. Princess / Prinţesa, în regia lui Anders Morgenthaler, prezintă povestea lui August, care îşi pierde sora iubită, pe Christina, o fostă starletă porno cunoscută sub numele de „Prinţesa”, şi o înfiază pe fiica ei de cinci ani, Mia. Filmul, o combinaţie de live action şi animaţie, a câştigat numeroase premii la festivaluri de animaţie internaţionale şi a fost nominalizat la Premiul „Robin”, echivalentul danez al Oscarurilor, pentru cel mai bun film danez. 
Din agenda zilei fac parte şi reluările primelor două calupuri de scurtmetraje din competiţia internaţională, la Cinema Studio, de la 12.00 şi de la 14.00, şi proiecţia unei noi serii de animaţii din secţiune, de la 18.00. 
Prima serie de scurtmetraje studenţeşti este proiectată şi ea în reluare de la ora 16.00, la Cinema Studio, iar un nou calup de animaţii din această secţiune competiţională este programat de la 18.30, la Cinema Elvira Popescu. 
La Re:Animation Hub revedem scurtmetraje din secţiunea Animash, din afara competiţiei, de la ora 19.30, şi tot aici încheiem a şasea zi a festivalului cu petrecerea românească cu D’J OI, de la ora 22.00. 
Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub. 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijin de la Uniunea  Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografieişi Ministerul Culturii. 
Detalii: www.animest.ro / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animatie romaneasca, animest 2014, ciname studio, cinema elvira popescu, reanimation hub

Opinii: