REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Mircea Daneliuc - Microprofil regizoral


     Născut în 1943, Mircea Daneliuc termină facultatea de limba franceză şi după un an de profesorat se înscrie la Institutul de Teatru, secţia regie-film, pe care îl absolvă în 1972.
     În timpul anilor de studii realizează Warf (nume absurd, creat pentru o situaţie absurdă), film care se rezumă doar la două personaje într-o situaţie limită. Examenul său de stat — filmul color Dus-întors e tot o problemă de cuplu, regizorul fiind preocupat în continuare de relaţiile mai subtile dintre personaje, de reacţiile şi psihologia lor pe care poate s-o revele spectatorului într-o situaţie cu caracter metaforic. Prezentate în cadrul unor festivaluri necompetitive ale tinerilor cineaşti — Helsinki, Berlin, Londra — filmele s-au bucurat de aprecieri din partea presei de specialitate.
     „Un film care se ocupă de două sau mai multe personaje este deja, într-un anume sens, un film de mase. Căci dacă e adevărat că omul e o lume, atunci o biată oră şi jumătate pentru a sonda această lume este scandalos de puţin. Or timpul acesta minim şi standardizat se subdivide mai multor asemenea lumi, care se sărăcesc reciproc Nu vreau să spun prin asta că un film bogat la ochi ar fi şi fatalmente sărac în sufletul său. Şi mă sfiesc a considera eu Cursa drept un film bogat, în sensul acesta. Dar e, în orice caz, un film norocos. A face analiză cu trei eroi e un noroc rar. Spre cazul ideal — filmul cu unic personaj — nu ţintesc; cinematograful trebuie să rămână totuşi spectacol. Năzuiesc, în schimb, spre alt caz ideal — a-mi face filmele după propriile scenarii.”
     Regizor secund la Explozia, Ştefan cel Mare şi August în flăcări, Mircea Daneliuc are acum în perspectivă o ecranizare după „Nişte ţărani” de Dinu Săraru, care se va numi, probabil, Vânătoarea de vulpi.
„Cursa” credem că se anunţă lungă…
 
 
(Pliant de prezentare film Cursa, 22.12.1975)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: mircea daneliuc, portret, regizori romani

Opinii: