REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Memorialul durerii”: 25 de ani de istorie arhivată


     Dincolo de toate schimbările politice și economice prin care a trecut televiziunea publică, un singur lucru a rămas: documentarul-mărturie despre istoria neștiută din perioada comunistă. Dacă înainte de 1989 se făceau doar reportaje despre realizări și emisiuni omagiale, Memorialul durerii a adus la vedere ce era sub imaginea triumfalistă: închisoare politică, experimente degradante, o întreagă elită politică și culturală supusă terorii, rezistența.
     Uniunea Cineaștilor din România a organizat un eveniment pentru aniversarea a 25 de ani de la primul episod din serialul documentar realizat de Lucia Hossu-Longin la Televiziunea Română. O echipă de câțiva oameni a realizat documentarea, filmarea și montarea acestor mărturii, cuprinse într-o construcție cinematografică de 208 episoade. Memorialul durerii a fost achiziționat de Biblioteca Congresului American și de Arhivele Hoover.
     Laurențiu Damian, președintele UCIN, le-a înmânat premii membrilor echipei, în semn de recunoaștere a efortului constant de recuperare a moralității, a istoriei ”care nu se învață la școală”. Lucia Hossu Longin a început să lucreze la acest serial împreună cu producătorul Alexandru Munteanu. Din echipă mai fac parte Dan Necșulea, producător executiv, Doina Teodoru, redactor, monteurul Sebastian Chelu, Cornel Ciuleanu (procesare și mixaj), Mihaela Constantinescu (regizor muzical), cameramanii Ion Cristodulo și Valentin Ilie.
Detalii: ​memorialul-durerii.blogspot.ro
 
 

 
 

 

 

 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
(17.09.2016)

Cuvinte cheie: ana blandiana, laurentiu damian, lucia hossu longin, manuela cernat, memorialul durerii serial, uniunea cineastilor din romania

Opinii: