REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Memoria arhivelor #2: România în 1968


     „Memoria arhivelor” inițiază un dialog între trecut și prezent și între practici cinematografice diferite prin invitația adresată unor cineaști de a prezenta un documentar sau o serie de documentare de arhivă cu care au intrat în contact în timpul cercetării pentru unul dintre proiectele lor cinematografice recente. Prin acest dispozitiv, publicul este încurajat să-și revizuiască părerile despre producția de film documentar din trecut care, contrar unor opinii foarte răspândite, nu poate fi redusă la rolul instrumental pe care l-a jucat într-un context politic anume. Interesul pe care mulți cineaști contemporani îl demonstrează față de aceste filme și modul în care ele le alimentează opera certifică importanța lor pentru peisajul cultural actual. 
     Un nou eveniment „Memoria arhivelor” are loc marți, 5 noiembrie, la ora 19.00, la sediul din strada Emanoil Bacaloglu, numărul 2, al Facultății de Științe Politice – SNSPA.  
     Cu ocazia celei de-a doua întâlniri din cadrul proiectului, Raluca Durbacă va prezenta, alături de istoricul Corina Doboș, un calup de cinci scurtmetraje documentare. Toate au fost produse în anul 1968 și se regăsesc, fragmentar, în filmul Ralucăi Durbacă Certitudinea probabilităților, care urmează să aibă premiera în 2020. Chiar dacă ele au fost produse în cadrul „fabricii de realitate” a regimului comunist, adică la studioul „Alexandru Sahia", filmele alese sunt produsul unor temperamente artistice variate. Vor fi prezentate două filme științifice despre oboseala nervoasă, respectiv flora litoralului, două jurnale de actualități pe lunile februarie și aprilie și un film care narează vizita generalului De Gaulle în România în mai 1968.
     Raluca Durbacă descrie contextul de producție al celor cinci scurt-metraje în termenii următori: „În timpul cercetării pentru documentar am avut ocazia să vizionez aproape toate producțiile studioului de film documentar «Alexandru Sahia» din 1968, adică peste 200 de producții. Am fost surprinsă de varietatea filmelor - de la aparent inocente filme științifice despre metode de protecție a pădurilor de foioase, până la scurtmetraje omagiu, produse în cinstea aniversării a 120 de ani de la revoluția din 1848, cu a lor propagandă ușor identificabilă, dar greu de digerat. Indiferent de intențiile politice ale realizatorilor, există un anumit spirit al epocii ce reușește să străbată deceniile și să ajungă până la spectator în timpul vizionării. Specificul ludic, uneori naiv al unora dintre materiale, plăcerea realizatorilor de a se juca cu limbajul, montajul rapid, ilustrativ și uneori aproape matematic, imaginile iconice și optimismul debordant sunt elemente comune ale filmelor produse de studio în 1968. Este acest optimism aproape contagios autentic sau doar o consecință a esteticii realist socialiste în care sunt realizate filmele? Asta rămâne de discutat.”
     Intrarea la evenimentul din 5 noiembrie este liberă, pe baza unei înscrieri prealabile la adresa de mail festival@oneworld.ro, care să cuprindă numărul de locuri pe care doriți să le rezervați și numele persoanelor pentru care le rezervați.    
 
Programul Memoria arhivelor #2, marți 5 noiembrie
19.00. Proiecția a cinci scurtmetraje de arhivă produse în România în anul 1968
1. Dați-mi un calmant | 10 minute | scenario și regie Ladislau Karda
2. Orizont științific nr. 2 (februarie) 1968 | 11 minute | regie Olimpia Robu
3. Flori pentru litoral | 11 minute | scenariu și regie Dumitru Dădărlat
4. Săptămâna în imagini nr. 15 (aprilie) 1968 | 11 minute | regie Mihail Botăreanu
5. Vizita generalului Charles de Gaulle | 27 minute | regie Pantelie Tuțuleasa
20.00. Dialog Raluca Durbacă cu istoricul Corina Doboș
(03.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: certitudinea probabilitatilor film, corina dobos, memoria arhivelor one world romania, raluca durbaca

Opinii: