REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„McQueen”, din 12 aprilie în cinema


     Filmul care poartă numele iconicului designer Alexander McQueen a avut premiera în cadrul prestigiosului festival de film de la Tribeca, fondat în anul 2002, de actorul Robert de Niro. Numeroaselor selecții și premii la festivaluri de prestigiu din întreaga lume, recent li s-au adaugat 2 nominalizări la premiile BAFTA, inclusiv la categoria Cel mai bun film britanic
     Povestea vieții designerului Alexander McQueen este un adevărat basm modern cu nuanțe gotice. Prin interviuri exclusive cu membri ai familiei sale și prieteni apropiați, filmări de arhivă recuperate, imagini inedite și o coloană sonoră rafinată, regizorii Ian Bonhôte și Peter Ettedgui îi dezvăluie viața, cariera și măiestria. Oglindind frumusețea sălbatică, îndrăzneala și vivacitatea creațiilor lui, filmul este o revelație a lumii interioare a designerului, definită de lupta cu proprii demoni, dar și de talentul ieșit din comun, un tribut adus acestui geniu tranșant, fascinant și cu o profundă influență în modă.
     Născut într-un mediu modest, în Londra, în 1969, Lee Alexander McQueen și-a descoperit pasiunea pentru design vestimentar încă din adolescență. A fost designer-șef la Givenchy, dar și-a fondat și propria marcă haute cuture - Alexander McQueen. Succesul său în lumea modei i-a adus de 4 ori premiul „Designerul Britanic al Anului” și „Designerul Internațional al Anului 2003” (acordat de Consiliul      Designerilor de Modă din America - CFDA). Colecțiile sale provocatoare i-au câștigat renumele de „copil teribil” al haute couture. El spunea: „Când creez o colecție, vreau să provoc extaz, fiori pe șira spinării. Vreau infarct. Vreau ambulanțe.” Nu este de mirare că a fost considerat unul din cele mai vizionari tineri creatori ai generației sale. Măcinat de depresie cronică și dependent de droguri, McQueen s-a sinucis în 2010, în reședința sa din Londra.
     Adrian Buga, critic de arta si fondator Argo Art, declară: „Filmul poartă în el drama omului și a creatorului Alexander McQueen. Palpăm prin ochii noștri un amestec visceral de modă, de artă și de viață. Este un film-religie și contra-religie în care McQueen creatorul devine creație.”
     McQueen este distribuit în România de Atelier de Film și Argo Art, cu sprijinul Retina Film Production și va fi lansat în cinematografele din toată țara începând cu 12 aprilie, cu premiera în cadrul Bucharest Fashion Film Festival (11-14 aprilie 2019) și Festivalului Filmului American Independent (12-18 aprilie 2019).
     Detalii: FB McQueen // Atelier de Film
(05.04.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian buga, alexander mcqueen, atelierul de film, mcqueen documentar

Opinii: