REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Manifesto”, proiectat la închiderea BIEFF 2017


     În finalul ediției sale de anul acesta, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF (28 martie – 2 aprilie 2017) aduce în premieră în România filmul-eveniment Manifesto, în care celebra actriță Cate Blanchett interpretează 13 personaje diferite într-un impresionant tur de forță actoricesc.
     Conceput inițial ca instalație video, Manifesto, semnat de artistul vizual german Julian Rosefeldt, a circulat în galerii și muzee prestigioase din întreaga lume.
     Julian Rosefeldt își argumentează demersul astfel: „Istoria artei e un derivat al istoriei, și din istorie învățăm. Artiștii, la fel ca scriitorii, filosofii și oamenii de știință, au fost dintotdeauna cei care au îndrăznit să formuleze gânduri și viziuni a căror valabilitate încă urmează a fi demonstrată. E o idee înțeleaptă să privim manifestele artistice ca pe niște seismografe ale timpului lor. Într-o epocă în care tendințele neo-naționaliste, rasiste și populiste, manifestate în politică și în media, amenință din nou democrațiile lumii și ne provoacă să ne ridicăm în apărarea valorilor de respect și acceptare pe care le credeam bine stabilite, Manifesto devine un strigăt care cheamă la acțiune.”
     Anul acesta, din juriul Competiției Internaționale BIEFF fac parte: Nora Molitor (reprezentantă Berlinale Forum Expanded și Arsenal Institute for Film and Video Art, Paolo Moretti (membru al comitetului de selecție al Festivalului de Film Documentar FIDMarseille și program advisor pentru Visions du Réel Nyon)  și  Călin Dan (artist vizual și director al Muzeului Național de Artă Contemporană MNAC București).
     Detalii: Bieff.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bieff 2017, bucharest international experimental film festival, cate blanchett, juriu bieff 2017, manifesto film

Opinii: