REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLungmetrajul ”Insula”, de Anca Damian, intră săptămâna aceasta în cinematografele din toată țara


     De vineri, 11 noiembrie, cel mai nou lungmetraj de animație realizat de Anca Damian va putea fi vizionat în cinematografe la nivel național. Cinefilii din Arad, Baia Mare, Bistrița, București, Caransebeș, Cluj,  Constanța, Craiova, Galați, Gura Humorului, Iași, Lugoj, Miercurea Ciuc, Oravița, Oțelu Roșu, Pietroșani, Piatra Neamț Pitești, Ploiești, Reșița, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara și Vulcan au șansa de a intra în universul magic al filmului, via marele ecran de cinema. Programul complet și informațiile despre bilete sunt publicate pe https://bit.ly/3UoT1R2.
     ”Insula” a fost selectat în peste 50 de festivaluri din toată lumea (printre care Big ScreenCompetition Rotterdam, Goteborg IFF, Competiția Internațională la Annecy IFF, Busan IFF) și a fost comparat de critici cu faimosul film de animație ”Yellow Submarine” al Beatles-ilor.
     Spectatorii ”Insula” se pot aștepta la o abordare postmodernă a mitului lui Robinson Crusoe. Plecând de la premisa și poetica textului lui Gellu Naum (care a reinterpretat povestea lui Crusoe în piesa de teatru ”Insula”) și integrând universul muzical al Adei Milea și Bălănescu Quartet (care au creat mai multe concepte de spectacol plecând de la același text al lui Naum), ”Insula” este o operă aflată la intersecția artelor vizuale, muzicii și literaturii. Robinson Crusoe și Friday devin arhetipuri ale victimei și salvatorului într-o fabulă a lumii contemporane. Cum ne putem salva de bolile modernității, colaps ecologic și singurătate? Poate doar împărtășind singurătatea cu ceilalți. Iar filmul ”Insula” invită publicul într-o călătorie onirică care îi va surprinde - dacă se lasă conduși de Robinson - un ghid cu care avem mai multe în comun decât am vrea să acceptăm.
     Publicul din București poate experimenta universul vizual al ”Insulei” și prin expoziția de realitate augmentată „În căutarea paradisului A.R.”, deschisă până sâmbătă, 19 noiembrie 2022. Expoziția este cu intrare liberă și poate fi vizitată la Institutul Goethe (Calea Dorobanți 32, București) joi și vineri între 16:00 - 20:00 sau sâmbătă între 11:00 - 17:00. Lucrările pot fi explorate în realitate augmentată prin intermediul aplicației „In Search of Paradise AR” disponibilă pe AppStore și Play Store, iar vizitatorii expoziției vor fi ghidați de personalul institutului, dacă este solicitat acest lucru.
Insula” este cel de-al șaptelea lungmetraj al regizoarei, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul ei proiect new media.
Produs de Aparte. Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Revista Psychologies, Observator Cultural, GLAMOUR, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Happening.
Detalii: https://www.facebook.com/theislandanimation / Instagram https://www.instagram.com/the_island_film/
(7.11.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada milea, alexander balanescu, anca damian, insula film 2021, the island film 2021

Opinii: