REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Lungmetrajele de la Alter-Native 23, între 4 și 8 noiembrie 2015


     Festivalul Internațional de Scurtmetraj Alter-Native 23 va avea, pe lângă scurtmetrajele din competiție, și un program paralel cu lungmetraje românești și maghiare.
     Publicul din Târgu-Mureș va putea să vadă două dintre cele mai recente filme românești. Aferim! (r. Radu Jude), care a câștigat Ursul de Argint la Festival de Film de la Berlin 2015, urmărește călătoria unui zapciu și a fiului său în căutarea unui rob fugar. De ce eu? (2014, r. Tudor Giurgiu) este bazat pe cazul unui procuror care s-a sinucis ca urmare a presiunilor politice la care a fost supus pe perioada unei anchete ce viza personalități influente.
     Liza, zâna-vulpe este regizat de Ujj-Mészáros Károly și a câștigat mai multe premii la Festivalul de Film Fantastic de la Madrid. Liza este o infirmieră frumoasă, dar extrem de modestă, care se schimbă brusc atunci când primeşte o învoire de ziua ei de naştere. Ea decide să îşi găsească iubirea vieţii, deşi în scurt timp va avea mai mulţi admiratori în saci de cadavru, decât vii.
     Orașul câinilor (r. Mundruczó Kornél) a câștigat premiul Un Certain Regard la Cannes, în 2014. Lili este o fată de treisprezece ani naivă, care face tot ce poate pentru a-și apăra câinele după ce tatăl ei îl aruncă pe stradă.
     Pentru copii, festivalul aduce filmul Lăbuță (r. Pejó Róbert), inspirat de acțiunile la care participă câinii de salvare. Recent, a fost distins cu un premiu la festivalul de film pentru copii și tineri de la Chemnitz.
     Partenerii festivalului sunt Consiliul Județean Mureș, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, iar finanţatorii principali sunt Centrul Naţional al Cinematografiei, Administrația Fondului Naţional Cultural, Ministerul Culturii, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Fondul Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aferim film, alternative 23 2015, de ce eu film, lungmetraje la alternative 23, radu jude, tudor jurgiu

Opinii: