REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Lemonade” și „Afterparty”, la Cinemateca Românească de la ICR Londra


     Duminică, 17 martie, programul Cinematecii Româneşti de la Institutul Cultural Român din Londra continuă cu două filme prezentate în premieră britanică: Lemonade/Luna de miere, filmul de debut în lungmetraj al Ioanei Uricaru, şi scurtmetrajul Afterparty, regizat de Ivana Mladenović.
     Cele două filme reprezintă debutul Sezonului dedicat femeilor regizor, sezon ce se va desfăşura la Cinemateca Românească pe parcursul lunilor martie şi aprilie, şi care reuneşte cele mai cunoscute regizoare românce, printre care Anca Damian, Monica Lăzurean-Gorgan, Ivana Mladenović, Adina Pintilie, Iulia Rugină şi Ioana Uricaru.
     Luna de miere (2018), filmul Ioanei Uricaru, este primul film românesc produs și filmat în America de Nord. Sursa de inspirație a filmului se regăsește într-un articol de presă, iar pelicula surprinde câteva zile tensionate din viața Marei, o asistentă medicală plecată din România, care se vede nevoită să-și confrunte propria proiecție despre visul american cu realitatea de pe teren. Odată cu premiera sa de la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, „Luna de miere” a fost descris drept un film dramatic cu accente de thriller. Cu acest lungmetraj, Ioana Uricaru a obţinut „Premiul pentru cel mai bun regizor” la ediția din 2018 a Festivalului de Film de la Sarajevo. În distribuție îi regăsim pe Mălina Manovici, Dylan Smith, Steve Bacic și Ruxandra Maniu.
     Afterparty (2009) este un film de scurtmetraj în regia Ivanei Mladenović. Acțiunea se petrece într-o sâmbătă seara, când Ioana este lovită de o mașină. Aceasta se trezește pe drumul spre spital în mașina a doi tineri ce gonesc prin oraș. Drumul se dovedește a nu fi foarte rapid, așa că până la finalul cursei, adevărul iese la iveală. Pe lângă Cristina Casian, în distribuție îi mai regăsim și pe Tudor Istodor și Andrei Runcanu. Scenariul este semnat de Jiri Olteanu și Raluca Mănescu.
     Detalii: www.icr-london.co.uk
(16.03.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: afterparty film, cinemateca romaneasca icr londra, institutul cultural roman londra, ioana uricaru, ivana mladenovic, lemonade film

Opinii: