REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Limba paternă”, în competiția International Short Film Festival in Drama


     Scurtmetrajul Limba paternă, debutul în regie al actriței Cristina Juks, a fost selectat în competiția celei de-a 23-a ediții a International Short Film Festival in Drama (Grecia), unde va fi prezentat pe 20 septembrie 2017.
    Juriul festivalului va acorda șapte premii la care se adaugă unul oferit de Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI). Pelicula câștigătoare a Prix EFA-Drama va intra automat în selecția Premiilor Academiei de Film Europene.
     Limba paternă va concura cu scurtmetraje din țări ca Franța, Spania, Marea Britanie, Albania, Turcia și China.
     Filmul prezintă încercarea unei tinere de a-și întâlni tatăl care a abandonat-o în urmă cu mai bine de 30 de ani. Sub impactul evenimentelor petrecute recent în viața ei (moartea mamei și divorțul), ea încearcă să se adune pentru această revedere. Oamenii pe care îi întâlnește într-un sat din România aflat la intersecția dintre culturile germană, maghiară și română o fac pe Andreea să iasă din starea de confort și să își depășească limitele.
     „Inițial, aveam în minte să fac o comedie: Andreea pleacă să își întâlnească tatăl care a abandonat-o când era copil, dar pe drum primește de la el un mesaj de respingere în limba maghiară, limba lui maternă, respectiv limba ei paternă, pe care femeia nu o cunoaște. După o aprofundare a subiectului, lucrurile au migrat de la sine către dramă, subiectul părând a fi unul mult mai potrivit pentru a arăta golul imens ce se ascunde într-un om care trăiește în realitate așa ceva - cum e să fii respins de propriul tată,” spune regizoarea.
     Cristina Juks interpretează rolul principal în film, iar din distribuție mai fac parte actorii Teatrului Național Târgu Mureș: Berekmėri Katalin și Korpos Andrȧs, dar și Lucica Titirișcă, Alexandru Stătescu, Alexandru Constantin, Andrei Rotaru și Avram Iclozan.
     Scenariul și regia filmului sunt semnate de Cristina Juks. Pătru Păunescu este directorul de imagine, montajul a fost realizat de Theodora Penciu, iar Sabina Veșteman și Bianca Veșteman – costumele. Muzica originală este compusă de Cari Tibor.
     Limba paternă este o producție a casei Reber Management & Services și este distribuită de Ultra Violet Media.
 


 
(11.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristina juks, international short film festival in drama 2017, limba paterna film, scurtmetraje romanesti

Opinii: