REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLiceenii din ”Un pas în urma serafimilor”, film scris și regizat de Daniel Sandu


     După zece ani de căutări, amânări, rescriere, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu are premiera acum. Un pas în urma serafimilor este produs de Ada Solomon pentru Hi Film, dar are mai mulți co-producători. Cineastul nu a renunțat nicio clipă la acest scenariu, pentru că este, în mare parte, autobiografic. Daniel Sandu e absolvent al unui seminar teologic, iar personajul Gabriel (Ștefan Iancu) este inspirat de propriile povești. ”Doar că e mai frumușel decât mine”, glumește Daniel. Și părintele Ivan este foarte real, dar Vlad Ivanov nu a vrut să-l cunoască, pentru că și-a construit propria imagine despre personaj, nu a vrut o copie a realității.După rolul tatălui în Perfect sănătos, unde a jucat alături de Anghel Damian, Vlad Ivanov are din nou un partener foarte tânăr în Un pas în urma serafimilor și este încântat de lucrul cu altă generație de actori.
     ”Serafimii”, așa sunt cunoscuți elevii de seminar. Propunerea regizorului este să fie, și să fim, cu ”un pas în urma lor”, să-i urmărim cum evoluează, de la pierderea naivității la jocurile complicate de putere. Camera lui George Dăscălescu este mereu  lângă ei, observațională sau implicată. Iar grupul de ”serafimi”, actori foarte tineri sau adolescenți, este foarte bine distribuit, după un lung casting cu Daniel Sandu. Cristian Bota și Ștefan Mihai au absolvit de curând UNATC, Alfred Wegeman este student, Ștefan Iancu tocmai a luat examenul de admitere, Ali Amir a întrerupt studiile de regie la Londra pentru filmare, iar Ilie Dumitrescu jr (Toto) face studii de actorie tot la Londra. Apariții speciale au actorul Valer Delakkeza, în rolul preotului bătrân, și actorul Marian Popescu, în rolul Pedagogului. Este a doua colaborare a lui Marian Popescu cu regizorul, după Cai Putere.
     Chiar dacă are două ore și jumătate, filmul montat de Mircea Olteanu, păstrează ritmul narațiunii, te tentează mereu cu câte o întâmplare, cu câte o stare.  Un pas în urma serafimilor este acum în cinematografe.     
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu   
(26.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: daniel sandu, george dascalescu, hi film productions, stefan iancu, un pas in urma serafimilor film, vlad ivanov

Opinii: