REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Les Films de Cannes à Bucarest: ”Heidi”, de Cătălin Mitulescu


     După povestea despre dragoste și imigrație din Dincolo de calea ferată, Cătălin Mitulescu schimbă registrul în Heidi, un policier destul de întunecat, în care, e adevărat, avem și o poveste de dragoste, mister, investigații, oamenii legii și oameni marginalizați, polițiști și infractori.
     Heidi (Cătălina Mihai) este o tânără prostituată, care se mișcă în lumea periferică, cu puțină lumină și ploaie de toamnă, noroi și gunoaie, pe care polițistul Mihai Vișoiu (Gheorghe Visu) vrea să o salveze. Omul este singur, aproape de pensie, și are o atitudine paternă, până la un moment dat, când fata vrea să-i ofere mai mult, iar el primește. Cei doi sunt înconjurați de tot felul de infractori, traficanți, intermediari, pentru că este o activitate care aduce mulți bani.
     Cătălin Mitulescu s-a documentat pentru poveste, a stat de vorbă cu mulți polițiști, a văzut ce se întâmplă cu fetele traficate. Ideea i s-a înfiripat încă din perioada de pregătire pentru Loverboy. Toate detaliile scenariului sunt foarte apropiate de realitate, de la munca polițiștilor de teren până la birourile scorojite. Gheorghe Visu a fost câștigat pentru rol de scenariu, iar Cătălina Mihai, încă studentă la Actorie, a stat de vorbă cu fetele care fuseseră în această situație și ajunseseră la un adăpost. Un alt personaj interesant este Raj (Ciprian Nicula), un băiat bun la toate și iubitul de taină al lui Heidi.
     Partituri importante au și Bogdan Dumitrache (Procurorul Chirvasiu), Florin Zamfirescu (Nistor), Cristian Bota, Octavian Costin, Gabriel Zaharia – polițiști. Maria Popistașu și Ada Condeescu au apariții speciale în țesătura complicată a poveștii. Finalul este deschis, avem doar o sugestie pentru evoluția întâmplărilor și a eroilor.
     Directorul de fotografie Marius Panduru a ales o lumină filtrată, penumbra, potrivite pentru lumea marginală a poveștii, iar montajul este realizat de Ioachim Stroe. Cătălin Mitulescu este scenarist, regizor și producător al filmului. Echipa aarc.ro a fost pe platoul de filmare.
     Pelicula a fost selectată la Festivalul de la Sarajevo, unde Cătălin Mitulescu i-a acordat un interviu jurnalistului de la VarietyHeidi intră acum în cinematografe, după proiecția din cadrul avanpremierelor românești Les Films de Cannes à Bucarest, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri la care a participat o parte a echipei.
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu 
(7.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: catalin mitulescu, catalina mihai, gheorghe visu, heidi film romanesc, les films de cannes a bucarest 2019, marius panduru, strada film

Opinii: