REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Lemonade” - Marele premiu la FEST New Directors New Films Festival Portugalia


     Lemonade, filmul de debut în lung metraj al Ioanei Uricaru, produs de către Mobra Films, a câştigat ieri Linxul de Aur pentru cel mai bun film în competiție, în cadrul FEST New Directors / New Films Festival de la Espinho din Portugalia. Filmul a fost selectat în competiție în secţiunea principală a festivalului, fiind prezentat alături de alte 10 filme de mare succes ale circuitul festivalier, precum Winter Brothers de Hlynur Palmason, câştigător al 25 de premii internaționale sau Killing Jesus de Laura Mora Ortega, care a luat premii la festivalurile din Cairo, Chicago și Palm Springs.  Aflat la a 14-a ediție, FEST New Directors/New Films Festival este un eveniment dedicat regizorilor la începutul carierei cinematografice.
     Lemonade a avut premiera mondială în acest an la Berlinală, unde a fost prezentat în secțiunea Panorama. ”The Hollywood Reporter” a descris filmul ca fiind „una dintre premierele mondiale de excepție de la Berlinale din acest an.” Premiera americană a filmului a avut loc în aprilie, la Festivalul de film de la Tribeca, ocazie cu care ”New York Times” l-a numit „un film de neratat”. Filmul a fost selectat şi la Seattle Film Festival, urmând să aibă până la sfârşitul anului prezențe în alte trei festivaluri de film nord-americane. Premiera asiatică a filmului a avut loc la Festivalul  din Jeonju, în Korea de Sud iar în Europa filmul a fost selecţionat şi prezentat, după Berlinală, la diferite festivaluri, printre care şi Go East în Germania sau OFF Camera în Polonia. În perioada următoare, Lemonade va fi prezentat la Festivalul de Internațional de Film din Ierusalim, cel mai prestigios festival din Israel, precum și la Two Rivers în Polonia. Filmul a fost achiziționat în numeroase teritorii şi urmează să fie prezentat până la sfârşitul anului în Statele Unite, Franţa, Canada, China, Grecia, Iugoslavia, Israel sau Germania. În România, filmul este distribuit de Voodoo Films, iar premiera în sălile româneşti va avea loc în luna noiembrie a acestui an.
     Turnat preponderent în America de Nord, Lemonade este inspirat de un articol de presă şi spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală care se vede nevoită să confrunte propria ei proiecţie despre ”visul american” cu realitatea.
     Ioana Uricaru a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deține un MFA în producție de film și televiziune și un doctorat in studii critice de la USC School of Cinematic Arts – University of South California din Los Angeles, e stabilită din 2005 în Statele Unite unde are o carieră didactică universitară. Înaintea debutului în lung-metraj cu Lemonade, a co-regizat filmul colectiv episodic Amintiri din Epoca de Aur şi a realizat filme de scurt metraj.

 
(27.06.018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ioana uricaru, lemonade film, lemonade film marele premiu in portugalia, luna de miere film, mobra film, voodoo films

Opinii: