REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Legături bolnăvicioase”, de Tudor Giurgiu: În dragoste și în război totul e permis


     Cinepub îți prezintă premiera săptămânii, debutul în lungmetraj al regizorului Tudor GiurgiuLegături bolnăvicioase (2006), o dramă cu o poveste de dragoste vie și neconvențională.
Diferit față de celelalte filme românești, Legături bolnăvicioase ne demonstrează că în dragoste totul este permis. Kiki și Sandu sunt frați, dar nu numai atât. În timp și în cel mai mare secret, au dezvoltat o relație de iubire nu doar fizică, ci și o legătură emoțională mult diferită de iubirea fraternă. Între ei este fascinație și dependență. Când în relația lor intervine și Alex, prietena lui Kiki și companioana ei într-ale literaturii, între frați izbucnește gelozia, și, odată cu ea, sentimentul de vinovăție care plana tăcut asupra legăturii lor. Toți trei sunt îndrăgostiți. Cu tușe atente asupra personajelor și situațiilor, filmul susține foarte bine verosimilitatea psihologică a sentimentului de iubire în care puritatea și firul otrăvit al vinei se amestecă.
     În vacanță în Ardeal, la Sibiel, Tudor Giurgiu a descoperit cartea Ceciliei Ștefănescu pe care a considerat-o aparte. A urmat întâlnirea cu autoarea și doi ani în care au scris și rescris scenariul. Astfel, Tudor Giurgiu debuta in lung metraj, trei ani după ce inventase o mică jucărie care avea să devină unul dintre cele mai mari festivaluri de film europene pentru tinerii cineaști: TIFF (Transylvania International Film Festival). Festivalul avea să pună pe harta culturală internațională un oraș minunat, dar prăfuit și pierdut în timp pe atunci.
Cine vizitează astăzi Clujul, mai ales în efervescența TIFF, trebuie să știe că o mare parte din modernizarea radicală a orașului ardelean (dar și a culturii românești de astăzi, în general!) i se datorează unui mic festival de cinema ajuns mare, cu precădere omului din spatele său, fondatorul TIFF și al Premiilor Gopo, clujeanul Tudor Giurgiu. Cel care în 2006 lua o pauză pentru sine și primul său film de lung metraj...
     ”Am vrut să fac un film sensibil și curat. Un film care îți aduce aminte de prima poveste de dragoste, întotdeauna sfârșită prost. Nu știu de ce, dar așa se întâmplă în mai toate cazurile. Suntem plini de energie, investim mult în prima relație, vine repede, ca un taifun, se consumă pe neașteptate și pleacă apoi la fel de rapid, lăsându-ne mai goi, mai deștepți, mai maturi… Îmi aduc aminte de prima mea dragoste, care se consuma în scrisori lungi, pe peroanele unei gări, fata era din altă localitate, a început cu mult elan și s-a terminat fix în ritmul cu care acceleratul a plecat din gară spre altă destinație. Cam despre asta e vorba în filmul meu. Mi-am dorit să fac un film românesc cât mai personal, departe de social sau politică. Un film despre prietenie, maturizare, sacrificii, nonconformism și tot ceea ce poți face când ai 18 ani și simți că lumea e a ta.” – spune regizorul.
     Bine primit de critici, Legături bolnăvicioase a câștigat două premii Gopo în 2007 și a fost filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în cinema în 2006.
Maria Popistaşu, Ioana Barbu și Tudor Chirilă sunt cei trei actori fără de care, regizorul Tudor Giurgiu spune că nu ar fi reușit să facă absolut nimic, care adaugă un fler special filmului, perfect armonizat cu subiectul. Pe lângă cei trei protagoniști, din distribuția filmului mai fac parte Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Virginia Mirea, Cătălina Murgea.  
Detalii: cinepub.ro
(4.06.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ioana barbu, legaturi bolnavicioase film, maria popistasu, tudor chirila, tudor giurgiu

Opinii: