REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Le Meilleur de Slon ediția 2018


     META Cinema - Fundația Culturală META, împreună cu Institutul Francez din București, vă invită la evenimentul Le Meilleur de Slon ediția 2018, unde vor fi prezentate scurtmetrajele realizate anul acesta în cadrul proiectelor culturale „Rezidență internațională de creație audiovizuală” și „Magic Carpets” (Slon, România). Proiecția va avea loc sâmbătă, 3 noiembrie, ora 18, la Cinema Elvira Popescu, în prezența regizorilor Irina Botea & Jon Dean și a producătorului Radu Pervolovici. 
     Proiectul cultural „Rezidență internațională de creație audiovizuală” a fost inițiat de Fundația Culturală META și Meta Cinema în anul 2015 și își propune să reunească cineaști străini și români timp de 10 zile în satul Slon, județul Prahova. La ediția de anul acesta creațiile audiovizuale au fost atât filme de ficțiune, cât și de documentar, realizate de cineaștii Pip Chodorov, Marguerite Lantz, Irina Botea și Jon Dean, inginerul de sunet Benoit Maerens și monteurul Benjamin Helius. Alături de sprijinul oferit de AFCN, CNC și Primăria Cerașu, ediția din 2018 se bucură de prezența a doi noi parteneri, festivalurile de film documentar FIDMarseille și Visions du Réel. Acestea contribuie atât la selecția participanților, cât și la promovarea internațională a Rezidenței.
     Prima ediție a proiectului internațional „Magic Carpets” pentru tineri artiști a avut loc în localitatea Slon în perioada 10 iunie - 8 iulie 2018. În acest an au fost invitați trei artiști emergenți: Larisa Crunţeanu (România), Vojin Ivkov (Serbia) și Michal Kindernay (Republica Cehă), selectați de curatorul Raluca Elena Doroftei. „Magic Carpets” este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni cu scopul de a fi realizate producții artistice – în cazul de față producții video - împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, Creative Europe, al Uniunii Europene. Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu.
     Cele două rezidențe au loc în sculptura locuibilă concepută de artistul plastic Romelo Pervolovici, pe care regizoarea Eva Pervolovici a transformat-o într-un spațiu de creație cinematografică. Caracterul contemporan al arhitecturii intră în contrast cu pitorescul mediului rural din Slon, de unde ideea de a invita cineaști internaționali care să realizeze creații audiovizuale în acest spațiu, pe care îl descoperă și (re)valorifică printr-o abordare alternativă. O privire diferită asupra realităților românești, pe care, în cazul regizorilor străini, le descoperă pentru prima dată.
     Cele șase filme sunt: Străinul (regia Pip Chodorov, 10 minute), Călătoria lui M. (regia Marguerite Lanz, 12 minute), Un cămin cultural (Regia Irina Botea și Jon Dean, 15 minute), O seară în atelierul părinților mei (regia Eva Pervolovici, 18 minute), Elephant Song (regia Vojin Ivkov, 15 minute) și Insection (regia Michal Kindernay, 4 minute)..
Cea de-a patra ediție a „Rezidenței internaționale de creație audiovizuală Slon” este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Centrul Național al Cinematografiei.
     Detalii: www.metacult.ro // www.magiccarpets.eu
(25.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: eva pervolovici, irina botea, le meilleur de slon editia 2018, rezidenta slon

Opinii: