REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLansare de carte și comemorare Călin Căliman, la Brașov


     La un an de la plecarea dintre noi, Călin Căliman este comemorat printr-o dublă lansare de carte, în oraşul natal, Braşov. În ziua de 17 mai (când autorul ar fi împlinit 84 de ani) sunt lansate, la librăria „Şt.O. Iosif”, la ora 18, „Istoria filmului românesc 1897-2017” şi „Călin Căliman. Filmul, mon amour”, ambele apărute la editura „Ideea Europeană”. Vor vorbi despre volume şi autorul lor scriitoarea Steluţa Pestrea, criticii de film Mihai Fulger şi Ioan-Pavel Azap, actorii Viorica Geantă-Chelbea şi George Custură.
     Criticul Ioan Pavel Azap opinează: “Opera sa de căpătâi, unicat în literatura română de specialitate, este „Istoria filmului românesc”, apărută în trei ediții, în 2000 (Ed. Fundației Culturale Române), 2011 și 2017 (ambele la Ed. Contemporanul), ultimele două reprezentând nu simple reeditări, ci aduceri la zi ale textului. Este o carte de neocolit pentru oricine este interesat de filmul românesc, un volum în care, după cum mărturisește autorul pe coperta a patra a ediției din 2017, „am încercat, prin modul de abordare a filmelor din palmaresul cinematografiei naționale, să mă adresez nu numai cineaștilor și, în genere, specialiștilor din lumea artei a șaptea, am căutat să captez interesul unui public cât mai larg de cinefili, ducând istoria filmului românesc, la propriu, cât mai aproape de spectatorii de ieri, de spectatorii de azi și – de ce nu? – de spectatorii de mâine.”
(16.05.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: calin caliman, dana duma, ioan pavel azap, istoria filmului romanesc 1897-2017, mihai fulger

Opinii: