REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLa taifas despre Pepe și Fifi     După o participare apreciată foarte bine la Festivalul filmului de la Montreal (dovadă sunt și numeroasele invitații primite din partea altor festivaluri cunoscute), filmul regizorului Dan Pița, desigur ne referim la recentul Pepe și Fifi, rulează și pe ecranele din țara. Conferința de presă organizată cu prilejul lansării lui, deși desfășurată într-o sală nu foarte potrivită a Cinematecii, a reunit, era și firesc de altfel pentru un asemenea eveniment, numeroși critici și cronicari de film, toți susținând, prin declarații mai degrabă entuziaste, valoarea filmului.
     „Pe mine nu mă interesează să iau premii internaționale, ci mă interesează ca filmul românesc să fie prezent în toate manifestările internaționale din domeniul filmului. Sentimentul ziariștilor prezenți la conferința de presă pe care am avut-o la Festivalul de la Montreal a fost că cinematografia română este una bine pusă pe picioare, din păcate cu mai puține filme decât ar trebui să avem. De asemenea, în presă s-a comentat foarte mult că România, în materie de a face film, este undeva în avangarda cinematografiilor din estul Europei. Cei doi protagoniști ai filmului, care apar și în titlu, sunt două exemple, dar, evident, nu exemplari din punct de vedere al comportamentului lor față de societate, ci sunt niște exemple pe care eu le-am luat din viața de zi cu zi. Chiar dacă am lucrat cu anumiți actori mai multe filme, eu simt nevoia să-i testez în continuare pentru fiecare nou rol pe care îl am. De altfel, țin foarte mult la perioada de pregătire din timpul de realizare a unui film. Țin ca între mine și actori să existe o comunitate de spirit pentru a ajunge cât mai aproape de rezultatul dorit.”
     Acestea sunt câteva gânduri ale regizorului Dan Pița, poate una din cheile cu care putem deschide mai larg ușile filmelor sale.
 
 
(Fețele culturii, 26 septembrie 1994)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: d tudor, dan pita, pepe si fifi

Opinii: