REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„La Gomera” și „Îmi este indiferent dacă...”, eligibile pentru o nominalizare la EFA


     La Gomera, al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, și „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, se află pe lista celor 46 de producții eligibile pentru o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film (European Film Awards), care vor fi acordate pe 7 decembrie la Berlin.
     „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a câștigat Marele premiu - Globul de Cristal la cea de-a 53-a ediție a Festivalului de Film de la Karlovy Vary și „Golden Mimosa Award” pentru „Cel mai bun scenario”, la Filmski Festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival. Filmul a rulat în cinematografe în toamna anului trecut. Presa internațională de specialitate l-a numit „un semnal de alarmă inteligent” privind populismul, „un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent” şi „o comedie-dramă îndrăzneaţă”.
     La Gomera, cu Vlad Ivanov în rol principal, a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectat în competiție. Critica de specialitate l-a caracterizat ca fiind un film noir cu accente comice și minunate răsturnări de situație. După Cannes, lungmetrajul a fost selectat la Sydney FF, Festival International de La Rochelle, Vukovar Film Festival, New Zealand IFF, Jerusalem FF, New Horizons IFF, Montenegro FF Herceg Novi, Melbourne IFF, Serajevo IFF, Varna FF și Toronto IFF. În România, La Gomera a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film Transilvania și la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul.
     La Gomera este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României, în Spania și Singapore. Vlad Ivanov este Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. El ajunge în insula La Gomera (Spania) pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Agentul internaţional de vânzări este MK2 Films. Lungmetrajul a fost vândut spre distribuție în 27 de teritorii, între care America de Nord, China, India, America de Sud, Africa de Nord și Centrală, Marea Britanie, Franța și Spania.
     În România, filmul va fi lansat în cinematografe pe 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image și 42 KM FILM.
     Nominalizările pentru Premiile Academiei Europene de Film vor fi anunțate pe 9 noiembrie.
     Detalii: La Gomera FB // „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” FB
(20.08.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: european film awards 2019, imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari film, la gomera film

Opinii: