REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”La Civil”, de Teodora Ana Mihai, premiat pentru curaj la Cannes 2021


     Filmul La Civil, premiat la Cannes în acest an, a fost proiectat în cadrul festivalului Les Films de Cannes à  Bucarest. Regizoarea a venit la întâlnirea cu publicul românesc și a vorbit despre geneza proiectului.
     Când am cunoscut-o pe Teodora Ana Mihai, o tânără cineastă rezidentă în Belgia, lucrurile păreau așezate pentru ea. Documentarul Waiting for August, despre copiii care cresc singuri pentru că mama muncește în străinătate, i-a adus multe premii și un statut de documentarist. Cercetarea pe care a făcut-o în Mexic despre cazurile de dispariție ale adolescenților, de care se fac vinovate cartelurile, a condus-o pe alt drum. Violența și teroarea instaurate acolo puteau sa-și pună amprenta și pe cineaști. Una dintre mamele pe care le-a cunoscut atunci și care a inspirat personajul central din La Civil a fost ucisă în fața casei, de Ziua mamei. Dincolo de natura luxuriantă și istoria țării, Mexicul a devenit un loc al groazei și al crimei. Singura soluție rezonabilă pentru cineastă era să transforme povestea în ficțiune, cu ajutorul scenaristului Habacuc Antonio de Rosario.
S-a filmat sub diverse pretexte, cu o echipă mică în stare de alertă. Regizoarea l-a ales pe Marius Panduru să construiască stilistica vizuală a filmului.
Demersul ei a fost susținut de Cristian Mungiu (Mobra Film), frații Dardenne (Les Films du Fleuve) și de propria casă de producție One for the Road (Belgia).
La Civil a fost selectat la Cannes și aplaudat minute în șir la proiecție. Juriul a inventat Premiul special pentru curaj pentru a recompensa filmul.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian mungiu, la civil film, teodora ana mihai, waiting for august documentar

Opinii: