REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



KINOdiseea pleacă în turneu prin ţară, 21-23 noiembrie


Festivalul KINOdiseea (14 - 19 noiembrie), a adunat peste 15.000 de spectatori la Cinema Studio, Cinemateca Eforie şi Cinema Pro. Numeroase filme din program au rulat cu casa închisă.

Juriul celei de-a 6-a ediţii, format din copii, a desemnat filmul danez Concursul / MPG Missionen ca fiind Cel mai Bun Film. Trofeul KINOdiseea i-a foat înmânat regizorului Martin Miehe-Renard. Alegerea juriului a fost şi a publicului, care a votat Concursul pentru Premiul Publicului. Premiul special al Juriului a mers la filmul olandez Finn, în regia lui Frans Weisz.   
La cererea publicului, între 21 - 23 noiembrie, KINOdiseea duce filmele din festival în alte cinci oraşe: Cine Grand Botoşani, Târgu Jiu la Cinema Sergiu Nicolaescu, în Craiova la Cinema Patria, în Cluj la Cinema Florin Piersic, în Buzău la Cinema Dacia. În perioada 21 - 27 noiembrie, filmele vor proiectate şi în Bucureşti, la Cine Grand Titan. 
Vor putea fi vizionate mai multe filme din festival: 
Lungmetrajul de animaţie Zarafa (r. Rémi Bezançon, Jean-Christophe Lie, recomandare vârstă +7), povestea adevărată a primei girafe din Franţa şi a călătoriei sale pline de peripeţii, cu balonul, din Egipt la grădina zoologică din Paris. Filmul a câştigat Premiului Publicului la KINOdiseea 2013. 
Finn, Premiul special al juriului la KINOdiseea 2014, (r. Frans Weisz, premieră mondială la Toronto IFF, în competiţie la Berlinale 2014). Deși încurajat de tatăl său să joace fotbal, Finn descoperă pasiunea pentru vioară şi puterea muzicii. Povestea emoţionează părinţii şi îi inspiră pe copii să-şi urmeze visurile. 
Poveste de iarnă (premieră naţională, în competiţie la Berlinale 2014), este povestea magică de Crăciun, care urmăreşte prietenia neaşteptată dintre solitarul Max şi un ren excentric care aterizează în hambarul său. 
Emil şi Ida (premieră naţională), animaţia suedeză bazată pe cărţile populare ale autoarei Astrid Lindgren. 
Cea mai nouă producţie a scenaristului/regizorului Veit Helmer, Fiddlesticks, o aventură colorată pentru copii, care a avut premiera anul acesta la Berlin şi este distribuit în România de Metropolis Film. 
Ţinutul Copiilor Cuminţi, producţia rusească inspirată de “Vrăjitorul din Oz” şi “Charlie şi Fabrica de Ciocolată”. 
Producţia românească Usturoi, după un scenariu semnat de Radu Băzăvan, bloggerul din Cluj, cunoscut drept „groparu”, este în selecţie.
Detalii: kinodiseea.ro / facebook

Cuvinte cheie: festivalul international de film pentru copii kinodiseea, kinodiseea 2014, martin miehe renard, premiul publicului kinodiseea - finn, turneu kinodiseea

Opinii: