REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



KINOdiseea 2019 - filme cu tematici sociale și politice


     Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc la București, între 8 și 13 noiembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Teatrul Apollo 111, Happy Cinema și Muzeul Antipa – Sala Multimedia.
     Proiecțiile din competiția KINOdiseea YOUTH vor avea loc la Teatrul Apollo 111, între 9 și 12 noiembrie.
     Anul acesta, secțiunea de lungmetraje pentru adolescenți și cinefili – KINOdiseea YOUTH, aduce în premieră națională patru filme de lungmetraj și un calup de scurtmetraje, dedicate tinerilor de peste 15 ani.
     Floart Like a Butterfly/Zboară ca un future (Irlanda, Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Toronto), în regia lui Carmel Winters, va fi proiectat pe 10 noiembrie, ora 19:00. Având loc în 1960, această poveste despre dragostea de fiică și libertatea personală urmărește parcursul unei nomade irlandeze cu un talent pentru box. (14+)
     Giant Little Ones (Canada, Premiul Publicului și Dragon Award la Göteborg Film Festival), regizat de Keith Behrmann, poate fi văzut pe  11 noiembrie, la ora 19:00. Franky Winter (Josh Wiggins) și Ballas Kohl (Darren Mann) au fost cei mai buni prieteni încă din copilărie. Franky și Ballas trăiesc viețile perfecte de adolescenți – asta până la petrecerea aniversară de 17 ani a lui Franky, când cei doi sunt implicați într-un incident neașteptat care le schimbă viețile pentru totdeauna. (16+)
     Rocks (UK, Toronto Film Festival, Busan IFF, BFI London Film Festival), în regia lui Sarah Gavron, este programat pentru 10 noiembrie, ora 17:00. Rocks (15) este o adolescentă cu vise mari în ceea ce privește viitorul ei, prietenii ei loiali și un frățior de 7 ani (Emmanuel), adorabil dar neastâmpărat. Lumea ei se răstoarnă cu susul în jos atunci când revine de la școală și descoperă că mama ei a plecat, lăsându-i niște bani și o scrisoare în care spune că își exprimă regretul. Hotărâtă să rămână lângă fratele ei și să evite ca aceștia să fie luați în custodia statului, Rocks pleacă de acasă și se ascunde. (15+)
     Broken Mirrors/Oglinzi sparte (Israel, Premiul Juriului la Festival du Cinéma Israelién de Montréal), în regia lui Aviad Givon, Imri Matalon, va fi proiectat pe 12 noiembrie, la ora 19:00. Umbrită de un tată strict, militar, care aplică metode severe de pedeapsă ca formă de disciplină, Ariella (17 ani) comite o greșeală gravă pentru care tatăl ei nu vrea să o tragă la răspundere. Căutând o formă de a se autopedepsi, Ariella pornește într-o călătorie întunecată în care va descoperi un secret din trecutul tatălui ei, lucru care va conduce la o confruntare între cei doi. (16+)
     Calupul de scurtmetraje PYXIS va fi proiectat pe 9 noiembrie, la ora 11:00 și reunește cele mai bune scurtmetraje adresate tinerilor de peste 15 ani.
     O altă secțiune care reprezintă interes pentru tineri este Retrospectiva MARVEL, organizată pentru a-l omagia pe Stan Lee, creatorul personajelor Marvel. La cea de-a XI-a ediție KINOdiseea, fanii îndrăgitei francize vor avea ocazia să urmărească, la Cinemateca Eforie, 4 dintre cele mai apreciate filme din serie – primul film X-MEN (2000), în regia lui Bryan Singer, IRON-MAN (2008), în regia lui Jon Favreau, primul film SPIDER MAN (2002), regizat de Sam Raimi, și THE AVENGERS (2012), regizat de Joss Whedon.
     Detalii: www.kinodiseea.ro
(30.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festival de filme pentru copii, kinodiseea youth 2019, retrospectiva marvel

Opinii: