REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmKINOdiseea 2016: Avanpremieră ”La drum cu tata”


     Pelicula scrisă și regizată de Anca Miruna Lăzărescu, care debutează în lungmetraj cu acest film produs de Strada Film, a fost proiectată în avanpremieră în cadrul secțiunii KINOdiseea Youth a festivalului. După vizionare, regizoarea, producătorul Daniel Mitulescu și actorii au participat la întâlnirea cu publicul.
     La drum cu tata este povestea unui tată (Ovidiu Schumacher) și a celor doi fii (Alex Mărgineanu și Răzvan Enciu) care pleacă cu mașina spre Germania de Est în anul 1968, în perioada intervenției rusești din Cehoslovacia. Este primul film românesc în care se face referire la perioada respectivă, iar scenarista și regizoarea Anca Miruna Lăzărescu a avut nevoie de câțiva ani pentru a finisa această poveste cu implicații personale, dat fiind că unul dintre personaje – Emil (Răzvan Enciu) este tatăl ei. După ce a ascultat de nenumărate ori întâmplările relatate de tatăl său, cineasta a decis că acesta e cel mai bun subiect pentru debutul ei în lungmetraj.
     Chiar dacă foarte mulți dintre spectatorii KINOdiseea nu știau nimic despre istoria anului 1968, filmul reușește să captiveze, prin inteligența cu care e scris scenariul, jocul actoricesc, imagine. De altfel, La drum cu tata a primit premii din partea juriului – Discovery Awards la KINOdiseea Youth, dar și din partea publicului de la festival – Best Youth Film Award. Filmul este programat să intre în cinematografele din România în primăvara 2017.

Regizoarea Anca Miruna Lăzărescu, care trăiește în Germania de la vârsta de 10 ani, aștepta cu nerăbdare întâlnirea cu publicul românesc și a fost impresionată de reacția acestuia.

Actorul Alex Mărgineanu a povestit despre dificultățile impuse de rol, printre care lecțiile de limbă germană și rostirea replicilor cu un anumit accent.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alex margineanu, anca miruna lazarescu, kinodiseea youth 2016, la drum cu tata film, strada film, that trip we took with dad film

Opinii: