REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmKineDok, un proiect One World Romania, din 1 iulie


Pe 1 iulie începe KineDok. La Cinema Elvire Popesco, orele 19:30, va fi proiectat documentarul Turneul de la Besence, zis și Men with Balls.

Cuvântul „balls” înseamnă, în acest caz, mingi. Cel care le va servi va fi chiar protagonistul filmului, primarul satului maghiar Besence, prezent la București. Ignácz József a construit, cu fonduri europene, un teren de tenis în localitatea ce numără 126 de suflete și un șomaj de 98%. Invitatul susține un meci verbal și amical cu publicul bucureștean și cu presa. Apoi József va pleca la Timișoara și la Arad, unde pe 2 și 3 iulie vor avea loc următoarele proiecții ale filmului.
KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar. Până la sfârșitul anului, 12 filme din centrul și estul Europei vor fi proiectate în 20 de locații din 14 orașe din România. Partenerii programului – organizații din 5 țări europene, printre care și One World Romania - cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas.
La noi, există oameni care vor să vadă altceva decât mainstream și există destule documentare foarte bune, dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta - la clubul, în fabrica dezafectată sau în ceainăria de lângă tine. KineDok este un meniu cinematografic alternativ însoțit de un pahar de vorbă.
Aproape 200 de proiecții vor avea loc în Arad – la Fabrica Teba (în parteneriat cu Asociația CitiZenit); Brașov – Cinemateca Patria; București – la Acuarela, Elvire Popesco, J’ai Bistrot, Journey pub&more, Make a Point, Spațiul Public European, The Institute – Frontline Club; Constanța – City Hub-Biblioteca Colorată; Cluj – Casa TIFF; Galați – Muzeul de Artă Vizuală; Iași – Casa de Cultură „Mihai Ursachi”; Miercurea Ciuc – Muzeul Secuiesc; Oradea – Moszkva Cafe; Piatra Neamț – Ceainăria Teaz; Sfântu Gheorghe – Casa de Cultură Municipală (în parteneriat cu Asociația de Tineret Ecou); Timișoara – Aethernativ și Ambasada; Târgu Mureș - J’ai Bistro.
Asociația One World Romania este organizatorul evenimentului, în parteneriat cu Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Mozinet (Ungaria), ReStart (Croația), cu sprijinul Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei și susținut de Institutul Francez din București.
Detalii: kinedok.net / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare, kinedok romania, one world romania

Opinii: