REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



KineDok: „Distanța dintre mine și mine”, proiecție online și discuție cu regizoarea Mona Nicoară


     Continuăm seria de proiecții internaționale online cu filmul Distanța dintre mine și mine (2019 | România | 89 de minute | Mona Nicoară, Dana Bunescu). Acesta va fi difuzat pe 23 mai, la ora 20:00, pe pagina de Facebook KineDok Romania, urmată pe 24 mai de la ora 20:00, de o discuție cu regizoarea filmului Mona Nicoară moderată de Monica Stan.
     Distanța dintre mine și mine este un film despre credințe, artă și putere și arată spectatorului discordanța dintre memoria personală și arhiva oficială. Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are și cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problematică pentru nou-instalatul regim stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, sfârșind într-un exil nedorit la New York în 1985. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt dezvăluite astfel dileme etice și estetice care sunt parte din trecutul, dar și viitorul nostru.
     Proiecția filmului și discuția cu regizoarea vor fi transmise simultan în țările partenere programului KineDok ( Republica Cehă, Slovacia, Croația, Ungaria, Polonia, Bulgaria și România). Subtitrarea filmului va fi în limba engleză, iar discuția se va desfășura tot în limba engleză.
     Organizator național: Asociația One World Romania Online: oneworld.ro | kinedok.net. Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Activist 38 (Bulgaria), AdArte (Polonia). Cu sprijinul: Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei,  UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi
 
(21.05.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dana bunescu, distanta dintre mine si mine film, kinedok mai 2021, mona nicoara

Opinii: