REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmJuriul Premiilor Naţionale UCIN pentru 2014


La încheierea perioadei de înscriere pentru nominalizările la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru 2014, s-au înscris 64 de producţii cinematografice: 21 filme de ficţiune de lung-metraj, 34 filme documentare, 6 filme de ficţiune de scurt-metraj şi 3 filme de animaţie.

Juriul pentru ierarhizarea acestor producţii cinematografice este prezidat de criticul de film Cristian Tudor Popescu şi e alcătuit din: critic de teatru Marina Constantinescu – directorul Festivalului Naţional de Teatru şi realizator de televiziune, actriţa Margareta Pâslaru, actriţa Ana Ularu, prof.univ.dr. Petru Lucaci - preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, prof.univ.dr. Laurenţiu Damian – preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, prof.univ.dr. Titus Vîjeu – critic şi istoric de film, directorul de imagine Alexandru Sterian preşedinte al "Romanian Society of Cinematographers – RSC", scenograf Mihai Ionescu – secretar al  Asociaţiei Cineaştilor Scenografi din cadrul UCIN.
În exclusivitate pentru AaRC.ro, membrii juriului ne-au făcut declaraţii despre filmele anului 2014 şi despre modul de lucru în evaluarea filmelor din 2014. 
Cristian Tudor Popescu, preşedintele juriului 
„2014, din păcate, n-a fost un an cinematografic foarte fericit. Au existat 1-2 filme foarte bune, în rest realizările au fost răspândite prin diverse pelicule. Mici bijuterii de actorie, sau de imagine, sau de montaj. Dar filme închegate, care să propună o abordare valoroasă au fost foarte puţine anul acesta, şi atunci juriul a trebuit să fie „pescar”, să pescuiască din producţia cinematografică ceea ce merita. 
Nu am avut diferenţe flagrante de opinie, nu au fost balotaje şi discuţii îndelungi. Am fost, în general, de accord, cu una sau două excepţii, unde s-a procedat democratic, prin vot. În celelalte, a fost consens. Este un palmares echilibrat, după părerea mea, şi mă bucur că sunt şi nişte tineri cineaşti, pentru care aceste premii contează foarte mult, mai mult decât pentru cei consacraţi, pentru cariera lor viitoare. Ştiu cum este să fii foarte tânăr, dornic de afirmare. Contează mult un premiu de genul ăsta, îţi dă încredere în tine, îţi dă putere să continui şi e important în cv. Avem şi un breaking news! S-a propus, s-a discutat şi s-a votat Cel mai prost film, categorie inexistentă până acum. Este vorba de premiul „Duda de aur”, nu zmeura, care se acordă începând din acest an.” 
Margareta Pâslaru, membră al juriului 
„Pentru mine este o primă experienţă de acest gen. Sunt foarte onorată că m-au invitat şi am de învăţat de aici. E foarte interesant. Observ impresiile tuturor şi faptul că suntem mai mult sau mai puţin de acord. E o dinamică extraordinară. Am învăţat mult. E diferit faţă de juriile festivalurilor de muzică pop la care am fost membră. N-am comparat cu anul trecut, am judecat doar filmele pe care le-am primit şi le-am vizionat. E important că există evoluţie. Libertatea de expresie e un lucru pozitiv şi promiţător.” 
Ana Ularu, membră a juriului 
„Cu o oarecare durere în suflet, trebuie să spun că în 2014 au fost mai puţine premiere de foarte mare calitate, decât de obicei. Mă gândesc cu drag la faptul că la anul o să fie nişte filme extraordinare: „De ce eu?”, „Aferim!” şi altele. E frumos să existe competiţie. Sunt filme foarte valoroase şi anul ăsta, dar e mai mică plaja de alegeri. Eu am marele noroc, minus o experienţă la un juriu de la Mons, să nimeresc în jurii bune. Am fost în total acord, am discutat şi argumetat şi am găsit o viziune comună. În general, sunt cât se poate de „vocală” atunci când vreau să susţin ceva, dar n-a fost cazul aici. Este vorba doar de considerentul valorii cinematografice care contează.” 
Mihai Ionescu, membru al juriului 
„Mi se pare o variantă foarte echilibrată de palmares. Cred că Premiile UCIN sunt cele adevărate. E impresia mea, dar şi a juriului. Pe 6 mai, vor fi unii trişti şi alţii foarte bucuroşi, ca la toate galele de premiere.” 
Petru Lucaci, membru al juriului 
„Mi s-a părut provocatoare munca la juriu, sunt pentru prima dată într-un juriu UCIN. Noi, la UNARTE, ne-am extins competenţa şi în zona artelor vizuale. Avem video, foto, scenografie, costume. Mi se pare interesant să vezi, în comparaţie, producţii de artă cinematografică. Poate perspectiva mea de citire este uşor subiectivă, pentru că vin din zona artelor vizuale.” 
Premiile sunt acordate în fiecare an de Uniunea Cineaştilor din România, începând cu 1971 şi recompensează realizările cinematografice ale anului anterior. 
Gala Premiilor UCIN pentru 2014 are loc în 6 mai 2015, orele 19, la Cinema Studio şi este un eveniment organizat de Uniunea Cineaştilor din România. 
Detalii: ucin.ro / aarc.ro / facebook

 
 
  
 Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana ularu, cristian tudor popescu, juriul premiilor ucin 2014, laurentiu damian, margareta paslaru, premiile ucin pentru 2014

Opinii: