REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Izolați în România”, un serial documentar produs de TVR


     Început în urmă cu 10 ani, ca o serie de 12 reportaje (25 min.), câte unul pe lună, realizate de reporterul Dite Dinesz  și cameramanul Marius Danci de la TVR Timișoara,  proiectul Izolați în România este acum un serial documentar difuzat de televiziunea națională. O idee originală, dezvoltată din pasiune pentru meserie, a adus reportaje realizate cu mijloace tehnice reduse – o cameră și un microfon. Dite și Marius au plecat în zonele izolate din 12 județe, să caute, fără documentare prealabilă, oameni singuri, care trăiesc în condiții dificile, care au tenacitatea de a trăi și munci fără sprijin de la stat sau de la o comunitate. Cei mai mulți nu au curent electric sau acces la televiziune, așa că au fost impresionați de interesul care li se acordă.
     Pentru că reportajele au avut audiență, proiectul a fost reluat după 10 ani, cu mijloace tehnice mai bune (macara, dronă), transformându-se într-un serial documentar. Dite, realizatoarea seriei Izolați în România, a mizat de la început pe instictul ei de jurnalist. Acum, după 10 ani, se întoarce pe propriile cărări, documentând evoluția unora dintre subiecții primelor reportaje, a copiilor care au plecat de acasă. Echipa este aceeași ca în 2006 – Dite Dinesz, Marius Danci și monteurul Constantin Buță. Cinema Muzeul Țăranului Român a găzduit proiecții cu câteva episoade, întreaga serie fiind difuzată la TVR.
     Seria Izolaţi în România, ediţia 2006, a primit 2 premii APTR, unul pentru imagine şi Premiul ”Condiţia umană”, iar în 2015, Premiul Jubiliara, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii TV din ultimii 25 de ani din România.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
(10.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dite dinesz, izolati in romania serial, marius danci, studioul tvr timisoara

Opinii: