REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



István Téglás: ”Toate filmele sunt experiențe de învățare”


     Talentat și cu mult farmec, actorul István Téglás a debutat târziu în film, deși avea o carieră impresionantă în teatru și dans contemporan. Formația de dansator i-a prilejuit întâlnirea cu Miriam Răducanu, care i-a fost mentor. A participat la castinguri, dar expresivitatea lui specială nu i-a adus roluri. Prietenia cu regizoarea Ana Lungu, cu Iris Spiridon și Marius Manole a ”împachetat” două proiecte – Autoportretul unei fete cuminți și Un prinț și jumătate. Scurtmetrajul Femeia pasăre, scris și regizat de Gheorghe Preda, a fost printre primele experiențe cinematografice.
     În ultimii ani, István Téglás a filmat pentru mai multe lungmetraje, care au premiera în acest an. În Urma, regizat de Dorian Boguță, este prietenul lui Anton (Marin Grigore), și trece cu ușurință de la bășcălie la momente de mare sensibilitate. În La Gomera este un recepționist ciudat, care ascultă muzică simfonică, dar transformă repede această mască într-un criminal, trimiterea lui Porumboiu la personajul principal din Psycho.
     Tot anul acesta apare Malmkrog, filmul lui Cristi Puiu, în care István Téglás este majordomul conacului din Ardeal, unde se petrece acțiunea. Personajul lui vorbește maghiara, are o ținută impecabilă și autoritate asupra slugilor. Cristi Puiu i-a acordat credit în privința limbii, iar el a folosit instinctiv arhaisme, potrivite epocii.   
     Următoarea premieră este Luca, filmul lui Horațiu Mălăele, în care are rolul principal. Mărturisește că i-a fost puțin teamă, pentru că este prima partitură importantă, ”dar mă arunc”, cum zice tot el.
     Toate aceste filme au fost importante experiențe actoricești, de învățare, dar și pentru relația lui cu regizorii.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(3.04.2020)

Cuvinte cheie: istvan teglas, la gomera film, luca film, malmkrog film, urma film

Opinii: