REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIrina-Margareta Nistor povestește live filmul lui Méliès, “Călătorie pe Lună”, la Timișoara


     Seara specială Georges Méliès, dedicată copiilor, este o ocazie de a sărbători și omagia un inovator al cinematografului, un om de geniu care a arătat întregii lumi că tehnica și imaginația, nu au decât de câștigat când sunt utilizate împreună.      Marți, 1 septembrie, la Iulius Gardens, de la ora 20:30 va fi proiectat filmul Voyage dans la lune/Călătorie pe lună, povestit de Irina-Margareta Nistor. Călătoria în lumea lui Georges Méliès va continua de la ora 21:00, când pe marele ecran va rula filmul Hugo, al lui Martin Scorsese.
     Considerat a fi filmul SF din istoria cinematografului, Călătoria pe lună are toate artificiile tehnice șarmante de care cinematograful era capabil la începutul secolului XX. Astfel aventura unui grup de cetățeni care ajung fără costume speciale pe Lună pentru a avea parte de-o aventură demnă de romanele lui Jules Verne este și-o piesă de muzeu și o scurtă pauză de distracție nostalgică. Filmul din 1902 al lui Méliès a fost realizat cu un buget de 10.000 de franci, o sumă foarte mare pe atunci. A fost un pariu riscant, dar care a meritat, dată fiind popularitatea pe care a câștigat-o filmul și care a condus mai apoi către copierea lui ilegală, lansarea sub alte nume și piratare. Georges Méliès a scris scenariul, a interpretat rolul principal, a realizat platoul și costumele, a regizat, filmat și produs filmul. Ca un pionier al filmului și producător a peste 500 de scurtmetraje, a dezvoltat arta efectelor speciale. Călătorie pe lună are toate elementele care caracterizează genul science-fiction: cercetători aventuroși, un spațiu de călătorie futurist, efecte speciale și extratereștri.
     Pasiunea lui Scorsese pentru cinemaul mut face din Hugo un film nu doar emoționant ci și explicativ. O parte din șarmul filmelor lui Méliès precum și modurile (care acum ne sunt) arhaice de-a pune imaginație pură pe pelicula de nitrat (ulterior colorat manual) există ca fundal al aventurilor lui Hugo. 
    Hugo, un orfan din Parisul interbelic are un vis: să repornească un automaton (robot rudimentar, cu înfățișare umană). Astfel băiatul îl va cunoaște pe Georges Méliès și va intra în lumea magică a începuturilor cinematografului. Un film sufletist și familist al marelui Martin Scorsese, care omagiază melancolic unul dintre pionierii cinema-ului. O poveste despre aventură, imaginație și magia
filmelor.
(27.08.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: călătorie pe lună film, georges méliès, hugo film, irina margareta nistor, martin scorsese

Opinii: