REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Iosif Demian: ”La început, a fost muzica”


     Au trecut trei decenii de la filmul O lacrimă de fată, regizat de Iosif Demian în România, înainte de a pleca în Australia. Filmul este studiat și acum de către tinerii cineaști, uimiți de modernitatea limbajului cinematografic. Prietenia cu Cristi și Anca Puiu l-a adus în țară, pentru proiectul Rondul de noapte, care este acum în cinematografe. Demian mărturisește, în conferința de presă, că l-a întrebat pe Cristi Puiu despre ce să facă un film, iar răspunsul a fost ”Despre ce vrei tu. Dacă vrei să faci un film despre verze, fă un film despre verze”.
     Rondul de noapte nu este despre verze, ci despre un grup de actori, costumați și machiați pentru repetiție, care se trezesc în fața teatrului închis. Fără acte, telefoane, chei, trebuie să facă, noaptea, drumul spre casă. Scenarist, regizor și director de fotografie, Demian urmărește traseul fiecăruia. Șocați, furioși, emoționați, speriați, actorii trebuie să se descurce cu puținul pe care îl au.
     Ca să construiască acest puzzle, Iosif Demian a rugat-o pe soția  Erika Józsa-Demian să compună muzica, care l-a condus către fiecare episod din poveste. După ce a ales actorii ”după intuiție”, și-a asumat și rolul de director de fotografie. ”50% din film este repetiția filmată”, spune el, pentru că a vrut să păstreze prospețimea reacțiilor emoționale.
     Concretețea situațiilor este dublată de suprarealism, de sensuri filosofice ușor de accesat. Dramă, comedie, thriller, Rondul de noapte nu are ”etichetă”, este o aventură cinematografică pentru spectator, o împlinire a creativității narative și vizuale fără vârstă.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

Cuvinte cheie: iosif demian, mandragora, rondul de noapte film

Opinii: