REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIon Besoiu – Fişă aproape personală


     Ziua, luna, anul, locul naşterii: 11 martie 1931, Sibiu.
Concomitent cu liceul, urmează Conservatorul de muzică şi artă dramatică «Timotei Popovici» din Sibiu, dar nu cu intenţia de a face teatru, ci pentru a-şi corecta dicţia. La ora aceea, lon Besoiu scria versuri — pe care le citea la cenaclul literar al liceului — şi se gândea să devină inginer chimist. Sau aviator. Sau ofiţer de marină. În niciun caz ofiţer de geniu sau de artilerie, cum dorea tatăl său.
1949: un concurs de împrejurări îl aduce pe scena teatrului din Sibiu. Mircea Mureşan, pe atunci actor, este chemat la armată. Rolul comsomolistului, pe care-I juca în piesa «Argilă şi porţelan», rămâne descoperit. Regizorul Radu Stanca îl încredinţează lui lon Besoiu. Rămâne pe scena teatrului din Sibiu până în 1966. Joacă mult — 5-6 roluri pe an. Mult şi divers: Tuzenbach în «Trei surori» şi profesorul Miroiu din «Steaua fără nume»; Petru în «Citadela sfărâmată» şi Despot Vodă; Beef în «Moartea unui comis-voiajor» şi Viktor în «Poveste din Irkuţk»; Randell Atterwood în «Casa inimilor sfărîmate» şi Caţavencu în «O scrisoare pierdută», etc.
1956: dă probă pentru Petru din Citadela sfărâmată la filmul lui Marc Maurette. Nu primeşte niciun răspuns. În schimb, e chemat să dea probe pentru rolul principal din Vultur 101. Refuză. Dar acceptă, să joace, în acelaşi film, un rol secundar: locotenentul Luca.
1957: pune în scenă la Sibiu «Zboară cocorii». Andrei Blaier, în căutarea distribuţiei pentru Furtuna, îi face o probă fotografică şi îl distribuie în rolul utecistului Vicu.
1958: pune în scenă, tot la Sibiu, «Poarta».
1959: la mare, în vacanţă, se întâlneşte cu Mircea Drăgan şi Titus Popovici: «Ai citit «Setea»?»— «Am citit». «N-o citisem, am cumpărat-o chiar în ziua aceea»... Rolul lui Baniciu îi place foarte tare. Peste puţin timp, Mircea Drăgan i-l încredinţează.
1960: participă la decada teatrelor cu rolul Stelică Fotea din piesa «Ferestre deschise». Obţine premiul de interpretare. În aceeaşi perioadă are loc premiera filmului Setea. În juriul concursului se afla şi Mihnea Gheorghiu. ÎI văzuse în Setea. Urmarea: Lucian Bratu îl distribuie în rolul căpitanului Zoican din Tudor.
1962: filmează la Craiova pentru Tudor şi la Tg. Mureş în filmul lui Mircea Mureşan, Partea ta de vină. Obţine, la concursul tinerilor actori, premiul de interpretare pentru rolul Jan din piesa «Prima zi de libertate».
1963: Mircea Drăgan îl distribuie în rolul Tomşa-Vodă din Neamul Şoimăreştilor. Filma la Suceava, când e anunţat telefonic de către Manole Marcus că va juca în filmul său Cartierul veseliei ziaristul Pietraru.
1965: trei roluri deodată: căpitanul Grigoraş în Şah la rege de Haralambie Boroş; Radu Simedrea în Camera albă de Virgil Calotescu şi Grigore luga din Răscoala lui Mircea Mureşan. Nu încheie bine filmările şi Dinu Cocea îl distribuie în Amza din Haiducii. În acelaşi an, e prezent nu ca invitat, ci doar pe ecranul festivalului de la Mamaia, în Neamul Şoimăreştilor şi în Cartierul veseliei. Cu trei zile înainte de închiderea festivalului e chemat urgent la Mamaia: obţinuse premiul de interpretare pentru amândouă rolurile.
1966: joacă doctorul Andrei în Fantomele se grăbesc de Cristu Polucsis. Face parte din delegaţia română care însoţeşte filmul Răscoala la Cannes.
1967: este angajat la teatrul «Lucia Sturdza-Bulandra» pe a cărui scenă joacă printre altele: Cloşca în «Procesul Horia»; Kurt în «Dansul morţii»; laşa în «Livada cu vlşini»; Dobrişor în «Aceşti nebuni făţarnici»; Valentin în «Iubire pentru iubire».
1967-1970: nici un rol în film. În schimb, apare pe micul ecran în emisiunile «Dialog la distanţă», «Magazin duminical» şi «Debuturi».
1970: Sergiu Nicolaescu îl distribuie în rolul Sigismund Bathory în filmul Mihai Viteazul, iar Mircea Drăgan în B.D. intră în alertă.
1971: Din nou Sergiu Nicolaescu îi încredinţează rolul părintelui loan în Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte, Mircea Mureşan îl distribuie în Asediul (maiorul Voinea), iar Manole Marcus îşi găseşte în el interpretul lui Mihai Duma în Puterea şi Adevărul.
     De 23 de ani pe scenă şi peste 70 de roluri. De 16 ani în film şi 17 roluri. O cifră care nu respinge din preajma ei cuvântul: filmografie.
 
(Cinema nr. 7, iulie 1972)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bio-filmografie, biografie, eva sirbu, ion besoiu

Opinii: