REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIoana Uricaru, nominalizată la Independent Spirit Awards, categoria „Someone to Watch”


     Ioana Uricaru este primul regizor român nominalizat în categoria „Someone to Watch” la Independent Spirit Awards, cele mai importante premii pentru filme independente în Statele Unite.
Filmul său de debut, Lemonade, produs de Mobra Film (România), Canada (Peripheria)/ Germania (42film) / Suedia (Filmgate Films, Film i Väst), este turnat integral în America de Nord. Rolul Marei, protagonista din film, este jucat de Mălina Manovici. Filmul va rula la Cinemateca Eforie pe 9 și 11 decembrie.
     „Independent Spirit Awards sunt cele mai importante premii americane dedicate filmului independent și e extraordinar de important pentru Lemonade să fie remarcat într-un peisaj foarte aglomerat, printre sute de producții care au premieră în fiecare an. Una dintre temele filmului este puterea și responsabilitatea S.U.A. în lume, prin povestea unei românce, și îmi doream foarte mult ca această poveste să fie văzută în țara despre care vorbește. Știam însă că Lemonade nu e eligibil decât pentru o singură categorie a ISA, așa că nu aveam prea mari speranțe - dar iată că a reușit cumva să impresioneze. Sper să fie doar începutul unei prezențe mai solide pe ecranele americane.” declară Ioana Uricaru.
     Înființat în 1994, Premiul „Someone to Watch” se acordă unui cineast cu o viziune deosebită, care nu a primit încă o recunoaștere adecvată. Ioana Uricaru se alătură unor regizori români care au fost nominalizați la Independent Spirit Awards pentru Cel mai bun film internațional: Cristi Puiu cu Moartea domnului Lăzărescu,  Corneliu Porumboiu cu A fost sau n-a fost? și respectiv Cristian Mungiu cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. Premiile vor fi anunțate pe 23 februarie 2019, cu o zi înaintea decernării premiilor Oscar. De-a lungul timpului, premiile au devenit un prevestitor al Oscarurilor, patru din filmele câștigătoare în ultimi cinci ani fiind premiate și pentru Cel mai bun film la Oscar.
     De la lansare și până în prezent, Lemonade a făcut senzație în circuitul festivalier, ajungând la mai mult de 40 de selecții, cele mai recente fiind AFI Fest în Los Angeles, Festivalul European de Film de la Sevilia și Festivalul Internațional de Film de la Stockholm. Un film care a atras și atenția distribuitorilor încă de la premiera sa mondială la Berlinală în februarie, „thriller-ul captivant” despre visul american a fost vândut spre distribuție în 12 țări și a primit deja opt premii în festivaluri internaționale, printre care Premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival și, mai recent, Premiul Golden Scale pentru Cel mai bun film de la Festivalul de Film International Crime & Punishment din Turcia.
     Lemonade, care a fost descris după premiera de la Berlin drept unul dramatic, cu accente de thriller, a atras mulţi distribuitori din toată lumea, fiind achiziţionat în Franţa, Canada, China, Germania, Grecia, ţări din fosta Iugoslavie şi Israel, printre altele. Distribuit în România de Voodoo Films. Parteneri media: Radio Guerrilla, ProCinema, Newsweek, Elle, Glamour, Aarc.ro, Cinefan, Revista BIZ, Revista FILM, Blitz TV.
Detalii: facebook Lemonade / facebook Voodoo Films
 
(6.12.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: independent spirit awards usa 2018, ioana uricaru, lemonade film, mobra films

Opinii: