REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIoana Flora joacă într-un film româno-olandez


     Co-producţia româno-olandeză A Long Story a avut premiera la Festivalul de Film Olandez de la Utrecht, desfăşurat în perioada 25 septembrie-4 octombrie. Ioana Flora, copilul Victor Copariu şi producătorul Ada Solomon au fost prezenţi la eveniment.
     A Long Story este debutul în lungmetraj al regizoarei olandeze Jorien van Nes, care a realizat până acum documentare şi seriale de televiziune. Producătorii filmului sunt Circe Films din Olanda şi HiFilm din România, iar povestea se desfăşoară în ambele ţări. Actorul olandez Raymond Thiry are rolul principal masculin, iar distribuţia românească e alcătuită din Ioana Flora, Victor Copariu, Andi Vasluianu, Alina Berzunţeanu.
    A Long Story/ Black Sea (titlu de lucru) este o călătorie a cunoaşterii şi emoţiei. Ward (Raymond Thiry) este un olandez în vârstă de 48 de ani, care şi-a pierdut recent soţia în Franţa, acolo unde se stabiliseră de ceva vreme. Întors în Olanda, încearcă să-şi refacă viaţa şi începe o afacere. Unul dintre angajaţi e un muncitor român, Doru (Andi Vasluianu). Într-o zi, românul dispare, aşa că Ward se simte obligat să aibă grijă de băiatul acestuia (Victor Copariu), care venise în vizită. Aflând că Doru a murit într-un accident, Ward decide să-l ducă pe copil înapoi în România, la mama lui (Ioana Flora). Călătoria celor doi către ţara de la malul Mării Negre şi întâlnirea cu restul familiei îi oferă lui Ward emoţii uitate.


     Ioana Flora a debutat în film cu rolul din Marfa şi banii (2001), regizat de Cristi Puiu, primul lungmetraj românesc selectat la Festivalul Internaţional de la Cannes. Scenariul scris de Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu le oferă celor trei debutanţi - Ioana Flora, Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol - partituri actoriceşti care marchează cariere.
Pentru rolurile din Pescuit sportiv (2007), regizat de Adrian Sitaru, Ioana Flora şi Maria Dinulescu au împărţit Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Salonic.
În 2012, Ioana a primit Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru interpretarea din Periferic, film regizat de Bogdan George Apetri, şi Premiul Pro Cinema pentru Cel mai bun artist al anului.
Filmul Domestic (2012), regizat de Adrian Sitaru, i-a adus un rol de gospodină, după ce fusese reporter de televiziune în Bora Bora, regizat de Bogdan Mirică. Bora Bora e unul dintre cele 3 scurtmetraje ce alcătuiesc Hot Shorts, producţie MediaPro Pictures intrată în cinematografe în 2012.
În acelaşi an, Ioana Flora a participat la programul Talent Campus, organizat în cadrul Festivalului Internaţional de la Berlin.
După premiera olandeză cu A Long Story, pe care îl vom vedea şi noi în 2014, actriţa va avea o altă premieră, în 15 noiembrie, cu filmul Déjà vu, regizat de Dan Chişu.
 

(20.10.2013)

Cuvinte cheie: a long story, alina berzunteanu, andi vasluianu, hifilm, ioana flora

Opinii: