REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Întoarcerea lui Vintilă Horia - o evocare exemplară


     Marilena Rotaru (scenariu și regie) Sorin Chivulescu (imagine și regie) și-au asumat dificila sarcină de a realiza o monografie cinematografică dedicată unuia dintre marii nedreptățiți ai istoriei literaturii române ― scriitorul Vintilă Horia. Numele său a fost legat de un imens scandal petrecut în capitala Franței cu aproape patru decenii în urmă, scandal ce a demonstrat forța de reacție a securiștilor români aflați încă sub direcția celor moscoviți. În 1960, prestigiosul premiu literar „Goncourt” era acordat (cu șase voturi contra trei) scriitorului Vintilă Horia pentru romanul „Dumnezeu s-a născut în exil” ― o evocare poetică și spirituală a ultimilor ani petrecuți de poetul latin Ovidiu pe meleagurile Dobrogei de astăzi. Securitatea românească a „intoxicat” imediat presa franceză (mai ales cea de stânga) cu un dosar contrafăcut din care reieșea că literatul român aflat în exil după sfârșitul războiului ar fi fost legionar și filonazist. Adevărul iese mult mai târziu la lumină, dar în acel timp Vintilă Horia renunță la premiu (deși acesta nu i se retrage), repetând într-un fel experiența nefericită a lui Boris Pasternak, obligat de Hrușciov să nu primească Premiul Nobel (pentru romanul „Doctor Jivago”).
     Situat în deschiderea filmului (semnat de Marilena Rotaru și Sorin Chivulescu), scandalul „Goncourt”, excelent servit și de imaginile din arhivele franceze, este lămurit și cu intervenția pertinentă a Monicăi Lovinescu și a lui Virgil lerunca. Autorii filmului evocă în interviuri lapidare, înregistrate cu multă emoție (Pan Vizirescu, Hervé Bazin, Alexandru Paleologu, Alexandru Husar, Alberto Pena, Camilian Demetrescu, Mircea Carp, Isidro Palacios etc. etc.), viața și opera celui stins, departe în exil, cu aproape un deceniu în urrnă. Pe urmele scriitorului, pe care autorii filmului l-au întâlnit în 1990, se recompun drumurile europene și latino-americane, de la anii afirmării sale ca diplomat până la detenția în lagărele din Austria și Germania postbelică, de la străzile Parisului, unde i s-a recunoscut valoarea operei sale, până în luminoasele spații ale orașelor spaniole sau ale fascinantului Buenos Aires, al cărui tango îl inspiră pe Vintilă Horia, precum odinioară pe Manuel Estrada. Copleșitoare prin tensiunea afectivă este și mărturia lui Camilian Demetrescu, ce-I desenează pe scriitor, cu puțin timp înainte de a părăsi această lume, cu o aură în jurul chipului său. Aura omului de cultură, care era un desăvârșit spirit european (recunoscut ca atare și de renumitul fizician Heisenberg), un umanist complet a cărui credință în spiritualitate modelează suflete și locuri. El a fost unul dintre puținii scriitori care au crezut cu adevărat că libertatea autentică nu se poate cuceri decât prin cultură și spiritualitate.
     Filmul Marilenei Rotaru și al lui Sorin Chivulescu este o importantă și inspirată mărturie despre viața și opera unui mare scriitor, al cărui calvar se alătură celorlalți mari exilați români, care au format adevărata imagine a țării în lume.
     Partea a doua a filmului va fi difuzată miercurea următoare, tot pe TVR1. Regretăm că ora de difuzare (23:15) nu este cea optimă, acest film meritând mult mai mulți spectatori.
 
 
(România liberă, 20 ianuarie 1999)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: calin stanculescu, intoarcerea lui vintila horia, marilena rotaru, sorin chivulescu

Opinii: