REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Interviu cu Cristian Niculescu


     Înconjurat de schițe pentru decoruri, Cristian Niculescu are mereu ceva în lucru, un proiect nou pentru care caută locații sau creează spații. Noi l-am întrerupt de la munca pentru Umbre 3, serialul HBO regizat de Bogdan Mirică.   
     Acum a intrat în cinematografe Moromeții 2, regizat de Stere Gulea, film la care Cristian Niculescu semnează scenografia. A preluat o parte din ce a mai rămas de la Moromeții din 1986, pentru care Daniel Răduță a creat decorurile, dar a dezvoltat noi spații în comuna Talpa, pentru povestea de acum.
     Este implicat, împreună cu soția, scenografa Viorica Petrovici, care creează costumele, în aproape toate filmele lui Radu Mihăileanu, și ne-a povestit câteva dintre experiențele de la filmare. Colaborează mereu cu Nae Caranfil, iar de la Inimi cicatrizate are o părere foarte bună despre Radu Jude.
     În general, lucrează cu oamenii care îi plac și are relații constante de colaborare cu câțiva regizori, dar și cu directorii de fotografie Vivi Drăgan Vasile, Marius Panduru, pentru că e important ca decorurile pe care le gândește să fie și bine filmate. Este mereu pe platou, să verifice dacă ideile din schițe sunt bine realizate și funcționează.
     De câțiva ani este profesor la Universitatea Națională de Arte și se străduiește să fie pentru studenți același gen de mentor pe care l-a găsit el în Marcel Bogos.
     Cristian Niculescu are un palmares impresionant, cu premii pentru multe dintre filmele la care a lucrat, dar nu-i place să vorbească despre ele, pentru că e preocupat de următorul proiect.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(19.11.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian niculescu, morometii 2 film, scenografie de film, umbre serial hbo, viorica petrovici

Opinii: