REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎntâlniri de duminică - Ana Simon


     O „întâlnire neobișnuită” va avea loc duminică, 21 iunie, ora 15, la Sediul Fundației Țipoia & Tzipoia din strada Lt. Aviator Gh. Caranda nr.79, cu personalitatea Anei Simon, scriitoare, traducătoare, regizoare de filme documentare. Născută la Domașnea, Caraș Severin (21 iunie 1938-27 decembrie 2018), a emigrat în Spania și apoi în Elveția.  
     Ana Simon a avut șansa să cunoască îndeaproape români celebri ai culturii europene și mondiale din exil, și-a folosit talentul pentru a face cunoscute și valori ale culturii românești, precum Constantin Brãiloiu și Dinu Lipatti. O prietenie îndelungată a avut cu Emil Cioran și a tradus din operele lui Mircea Eliade și Marin Sorescu.
     Căsătorită cu actorul François Simon, fiul actorului Michel Simon, Ana Simon a contribuit la realizarea documentarelor François Simon, la présence (1986, împreună cu Louis Mouchet) și Simon, père et fils (1995, împreună cu Michel Boujut), proiectate la Cinemateca elvețiană.
     În 2018, apare, la Timișoara, volulmul ”Ana Simon – Les étranges rencontres / Întâlniri neobișnuite” de Alina Mazilu, Vasile Bogdan și Cornel Ungureanu.  
     O proiecție cu câteva filme realizate de ea (Conversație cu Zoe Dumitrescu Bușulenga, Sortilèges de Genève și Bal Perdu) și expunerea unor documente din viața ei vor completa această “întâlnire de suflet” cu Ana Simon, organizată de monteuza Mira Popia, colaboratoare a Anei Simon. 
 
(15.06.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana simon, simon, pere et fils documentary, sortiles de geneve film

Opinii: