REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Întâlnirea - cronică de film


     Războiul se apropie de sfârşit. Bombardamente. Printre dărâmături şi flăcări, doi oameni stabilesc datele unei misiuni importante şi periculoase: în noaptea de Anul Nou un vapor cu armament va pleca din Constanţa; paza hitieriştilor trebuie anihilată, iar încărcătura preluată de forţele patriotice. Se dau date lapidare despre locul acţiunii, apoi cei doi se despart. Unul din ei, cel care primeşte misiunea, este urmărit de siguranţă şi ucis...
     Şi abia acum începe filmul a cărui acţiune tensionată se desfăşoară în mirificul decor natural al Deltei şi al Mării, unde trei personaje — doi bărbaţi şi o femeie — trăiesc, alături şi laolaltă cu spectatorii, aventura încordată a nimicirii unor puncte de rezistenţă fasciste şi suspansul generat de faptul că atât personajele cât şi spectatorii ştiu că unul din cei trei eroi e trădătorul infiltrat de siguranţă pentru a zădărnici acţiunea forţelor patriotice. Care? Şi cum?
     Vom afla la sfârşitul acestei „întâlniri” — cu eroismul, cu dragostea, cu sacrificiul...
     Întâlnirea … lui Sergiu Nicolaescu, regizor şi actor de frunte al cinematografiei româneşti, cu publicul care l-a consacrat şi pentru care acest artist pasionat şi harnic lucrează cu tenacitate, nici n-ar mai trebui prezentată sau prefaţată, întrucât:
     Un film semnat de Sergiu Nicolaescu este o garanţie de calitate — de la care nici acest al douăzeci şi şaptelea film al său nu face excepţie.
     Filmele semnate de Sergiu Nicolaescu şi în care actorul Sergiu Nicolaescu joacă —alături de alţi „monştri sacri” ai ecranului românesc — unul din rolurile principale, deţin recordul absolut de spectatori.
     De la Dacii primul mare film semnat de Sergiu Nicolaescu şi până la Întâlnirea zeci de milioane de spectatori români şi străini i-au urmărit filmele realizate cu o măiestrie uşor de recunoscut după claritatea ideilor şi temelor pe care le pune în dezbatere, a caracterelor care se înfruntă într-o acţiune tensionată, bine ritmată, şi mai ales după spectacolul pe care ştie, cu un talent mereu reînoit, să-l ofere publicului.
     Întâlnirea ...aceasta întregeşte şi completează, filmografia lui Sergiu Nicolaescu.— şi prin ea filmografia românească — fiind:
     Prima sa întîlnire cu un nou scenarist, scriitorul Bujor Nedelcovici, după al cărui scenariu original se inspiră acţiunea filmului.
     Primul său film în care o importantă şi spectaculoasă acţiune este dusă doar de trei personaje.
     Prima sa întâlnire cu decorul insolit al Deltei — în iarnă. Imaginea sugestivă, clară dominată de tonuri alternate — calde şi reci, de la galbenul stufului Ia albastrul metalic al mării — îmbogăţeşte cu noi valenţe spectaculare acţiunea filmului şi jocul impecabil al actorilor, conferindu-le o aură de poezie şi mister.
 
(Pliant de prezentare film, 16.08.1982)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cronica de film, intalnirea film, sergiu nicolaescu

Opinii: